Swanseasse kavandatud miljard naelsterlingit (1,37 miljardit eurot) maksma minev jaam, mis peaks suutma toota elektrit 155 000 majapidamise jaoks, on juba projekteerimisjärgus. Swanseas toodetava elektri omahind kujuneb üpris soolaseks, kuid kava välja töötanud ettevõte on veendunud, et järgmised laguunid võimaldavad hakata elektrit tootma märksa odavamalt — kuuest laguunist koosnev süsteem, mis nõuab küll 30 miljardi naelsterlingi (41,19 miljardi euro) suurust investeeringut, kataks juba tervelt kaheksa protsenti Ühendkuningriigi elektrienergia vajadusest, vahendab BBC.

Lisaks Swanseale on näeb äsja avalikustatud kava ette laguunijaamade rajamist Cardiffi, Newporti ja Colwyn Bay linnadesse Walesis, Bridgwaterisse Somerseti krahvkonnas ning Cumbria krahvkonna lääneosasse. Igaüks neist kujutab endast tõeliselt mastaapset insenertehnilist ettevõtmist. Laguuni ümbritsev muul Swanseas saab projekti kohaselt olema rohkem kui kaheksa kilomeetrit pikk, ulatudes ligi nelja kilomeetri kaugusele merre. Rajatise maksumuse tasuvad vastavalt kehtivale riiklikule kodumaist päritolu ja väikese süsinikujäljega energia tootmise edendamise kavale elektriarvete maksjad.

Kuidas käib elektri tootmine loodelaguunides?

Laguunide tööpõhimõte on sarnane lüüside süsteemile, millega tõstetakse või langetatakse veetaset kummalgi pool muuli. Kui tõusuvesi hakkab kerkima, suletakse muuli seinas olevad luugid, mistõttu teisel pool muuli hakkab veetase kerkima. Kui meretõus väljaspool laguuni on tipnenud, avatakse luugid ning vesi tulvab turbiinidest mööda, täites laguuni. Mõõna ajal luugid suletakse ning vesi jääb laguuni lõksu.

Kui mõõn on teisel pool muuli merevee taseme võimalikult madalale viinud, avatakse taas luugid ning laguunist välja voolav vesi saab jälle elektrit tootma hakata. Turbiinid kasutavad ära kahe tõusu ja kahe mõõna energiaid päevas ning peaksid kava kohaselt aktiivselt töötama 14 tundi 24st.

Varasemast kavast ehitada Severni jõele pais loodejõudude põhise elektrienergia tootmiseks loobuti pärast keskkonnakaitsjate protesti, et taoline lahendus välistaks madalas vees elavatele veelindudele eluliselt tähtsa igapäevase juurdepääsu jõemudale. Swansea laguuni projektile on üldsuse toetus suurem, kuna see ei nõua ehitamist lahesuudmetesse ja võimaldab loodetel voolata normaalselt (ehkki laguuni piires mõnetunnise viivitusega).