Möödunud nädala teisipäeval esitletud “roomikskorpioni” üks arendajatest, ettevõte Toshiba Corporation andis teada, et pärast robotijuhtide kuuajalist võljaõppeprogrammi saadetakse robot teise reaktori sisemisse kaitsemahutisse, vahendab Sci-Tech Today.

Ametnikud loodavad, et robot leiab reaktori keskel asuvast survekambrist tuumakütust. Kütusejääkide täpset asukohta pole seni välja selgitatud ega kütust ennast uuritud, kuna kiirgus selle läheduses on äärmiselt tugev.

2011. aasta maavärina ja sellele järgnenud tsunami läbi kahjustada saanud Fukushima tuumaelektrijaama ohutustamine ja lõplik sulgemine võtab aega veel aastakümneid.

Roboskorpion on juba teine tuumareaktori sisemisse kaitsemahutisse tunginud aparaat; tänavu aprillis saadeti kõige rängemalt kannatada saanud esimesse reaktorisse nn robomaod (ingl snake robots). Üks kahest tolles reaktoris kasutatud robotist takerdus ning tuli hüljata; kumbki seade ei leidnud sulanud tuumakütuse jääke.

Täispikkusesse avanenult 54 sentimeetri pikkune roomikskorpion siseneb seekord reaktorisse kütusevarraste sisestamiseks projekteeritud avause kaudu. Varumasinat Toshibal pole.

Tokyo lähistel Toshiba laboratooriumis läbi viidud demonstratsiooni käigus libises pulgana pikaks sirutunud ning eesmisse otsa teed näitama paigaldatud LED-lambiga varustatud robot mööda käsipuud alla. Roomanud üle õhukese prao ja maandunud metallplatvormil, kergitas robot saba üles, otsekui heites pilku ülespoole, jahutusvarraste juhtseadme põhja. See on konstruktsioon platvormi kohal, kuhu võis jääda osa sulanud tuumakütust.

Toshiba esindajad väljendasid lootust, et robotil õnnestub tabada kaadreid mahuti süvapiirkondadest, ehkki esmatähtsaks vaatluspaigaks on siiski platvorm ja selle ümbrus, mille uurimine võimaldaks konstrueerida järgmisi roboteid, mis saaksid hakkama sügavamale mahutisse tungimisega.

Üks kaugjuhtidest suunab roboti liikumist juhtkangiga, samal ajal kui teine jälgib roboti edastatavat videopilti ja muid andmeid. Kohapeal Fukushima jaamas juhitakse robotit raadio teel teises hoones asuvast juhtimiskeskusest.

Operatsioon peaks kava kohaselt vältama terve päeva. Robot on ehitatud niivõrd kiirguskindlaks, et peaks suutma Fukushima teises reaktoris probleemideta viibida kauem kui kümme tundi järjest. Jaama töötajate ja inseneride kaitsmine kiirguse eest on aastakümneid vältava koristusprotsessi juures esmatähtis.

Roboti läkitamine mahutisse tähendab alles reaktorite uurimise algust, enne kui on võimalik hakata tegelema kõige keerulisema ülesandega — sulanud kütuse kõrvaldamisega.