Nad teevad seda muidugi odavalt ja massiliselt, et tehnikafirmadel oleks siis tore valmiskaubale kõrge hind külge kruvida ja läänes maha müüa.

Foxconn on ainult üks vabrik, mis maailma moodsa tehnikaga varustab, kuid nemad olid üks kurikuulsamaid. Esiteks oma suuruse tõttu, teiseks halbade tingimuste süül, mis ajas töötajad meeleheitele ja halvematel juhtudel enesetappudele.

(Huviline leiab uudise alt ka linke Forte varasematele lugudele Foxconni saaga kohta.)

Aeg läheb ja vahepeal on huvi Foxconni vastu vaibunud. Hetkel on nad aga uudistes tagasi kahe asjaga: plaan koos Nokiaga Androidi seadmeid tootma hakata ja uus nipp, kuidas inimtöötajate vaevu mahendada.

Nimelt hakkavad Foxconni vabrikutes rügama robotid. Pole inimest, pole ju probleemi! Kunshanis palgal olnud 110 000 töölisest koondati umbes 60 000 ning asendati masinatega.

BBC-le kommenteeris Foxconn, et tootmist on plaanis automatiseerida, aga see ei tähenda vähem töökohti inimestele. Lihtsalt igavad ühetaolised ülesanded jäävad masinatele.

South China Morning Post teatab lisaks, et Aasias käibki hetkel kõva tootmise automatiseerimise laine.

Kokku 35 Taiwani firmat, sh Foxconn, kulutasid tehisintellekti peale möödunud aastal meie rahas üle 540 miljoni euro. Veel 600 firmat plaanib sama teha.

Paljud neist firmadest tegelevad tootmisega just Kunshanis, kus elab 2,5 miljonit inimest, neist kaks kolmandikku sisserännanud töölised.