Teadusasutuse University College London uurijad leidsid ka, et ohtralt värskeid juur- ja puuvilju ning kala sisaldav toiduvalik võib aidata depressiooni tekkimist ennetada, vahendab uudisteagentuur AFP.

Teadlased võrdlesid suuresti terviklikel toiduainetel (ingl whole foods, st võimalikult vähe töödeldud ja rafineeritud toitudel) põhinevate toitumisharjumustega katsealuseid teise rühmaga, mille liikmed sõid peamiselt praetud toitu, töödeldud lihatooteid, kõrge rasvasisaldusega piimatooteid ja magustatud magustoite. Kõik katsealused olid, muide, riigiteenistujad.

Pärast muude tervisliku elustiili tegurite nagu mittesuitsetamine ja füüsiline treening arvessevõtmist selgus, et neil, kes sõid terviklikke toite, oli 26% väiksem depressioonirisk kui neil, kes sõid peamiselt töödeldud toitu.

Uurijad pakkusid ajakirjas British Journal of Psychiatry avaldatud tulemustele välja mitu selgitust.

Esiteks võib puu- ja köögiviljade kõrge antioksüdandi-sisaldus toimida kaitsvalt, sest varasemad uuringud on näidanud kõrge antioksüdandi-taseme seost väiksema depressiooniriskiga.

Teiseks võib kalarikas menüü depressiooni eest kaitsta sedasorti polüküllastumata rasvhapete rohkusega, mis ajutegevust stimuleerivad.

Samuti, nentisid teadlased, on võimalik, et terviklik menüü kaitseb masenduse vastu sellepärast, et kombineerib mitmest eri tüüpi toidust pärinevate toitainete efekte, mitte ei sunni organismi läbi ajama vaid ühe konkreetse toitaine mõjudega.

 „Meie uuring annab mõista, et tervisliku toitumise juhtnööride järgimine loob täiendavaid tervishoiu- ja heaolu-hüvesid, ning et elanikkonna toitumisharjumuste parandamist tuleks käsitleda potentsiaalse sihtmärgina depressiivsete meeleoluhäirete ennetamise vallas,” järeldasid uurijad.

Uurimus viidi läbi 3486 keskmiselt 55-aastase katsealusega, kes kõik olid Londonis töötavad riigiametnikud. Iga osaleja pidi täitma küsimustiku oma toitumisharjumuste kohta ja hindama ise oma depressiivsuse määra.