Atiyah on juba varasemalt kahe suure matemaatikaga seotud preemia omanik - mees on saanud nii Fieldsi medali kui ka Abeli preemia. Mõlemaid auhindu peetakse matemaatika-alal Nobeli preemia väärilisteks.

Saksa astrofüüsik Markus Pössel postitas sisuliselt terve Atiyah esitluse Twitterisse, kellel huvi, saab sellele sotsiaalmeediaplatvormil pilgu täpsemalt peale visata. Paneme ka siia ühe säutsu, mis näitab Atiyah poolt sõnastatud hüpoteesi tõestust

Mis on Riemanni hüpotees?

Riemanni hüpotees on oma nime saanud Bernhard Riemannilt, kes 1859. aastal väitis, et algarvud (arvud, mis jagunevad vaid iseendaga ja ühega) ei ole juhuslikud, vaid on määratud spetsiaalse funktsiooni abil, mida nimetatakse Riemanni dzeetafunktsiooniks.

Praeguseni oli funktsiooni abil kontrollitud 10 000 000 000 000 algarvu, kuid miljoni dollari suuruse preemia saab vaid see isik, kes suudab tõestada, et antud funktsioon kehtib absoluutselt igale algarvule maailmas. Atiyah ütles oma loengus, et suutis seda teha, kasutas hüpoteesi tõestamiseks John von Neumanni ning Friedrich Hirzebruchi varasemaid töid. Konkreetse lahenduse kohta saab täpsemalt lugeda SIIT.

Riemanni hüpotees on üks Cambridge'i Ülikooli Clay matemaatikainstituudi poolt sõnastatud seitsmest nn "millenniumi probleemist", millest igaühe lahendamisel saab lahendaja miljon dollarit. Selleks peab instituut aga Atiyah' lahenduse üle kontrollima.