Ajal, kui Tesla uusi mudeleid õpetatakse ise sõitma, otsustas firma natuke segada ka energiasektori rahulikku olelemist, kirjutab AM.ee.

Tesla akupakid Powerwall ja Powerpack on firma Nevadas asuva hiigeltehase toodang, mis hakkab nüüd kohe tehasest väljuma, kuid osta saab esialgu neid vaid ootenimekirjaga ning USA-s ning aasta lõpu poole ka Saksamaal.

Kolme-nelja kuu pärast esimestesse kodudesse jõudev, 3500 dollarit maksev akupakk Powerwall on laiendatav lõpmatuseni, teatas firma juht Elon Musk pressikonverentsil.

Tööstuslikke serverikappi meenutavaid akupakke nimetatakse Powerpackideks ja neid võib gigavattidesse ulatuva koguvõimsuseni laiendada. Sobivad nii tehastesse kui serveriparkidesse kui ka lihtsalt äriruumide toetuseks.

Tesla tahab muuta energiatarbimist nii, et süsinikdioksiidi eraldumine oleks praktiliselt null. Või ligi null, nagu uusehitiste juures räägitakse.

Üks 10 kWh Powerwall on ideaalne kodumajapidamise energiavajaduse rahuldamiseks ja töötab kõige paremini päikeseenergiast elektrit tootes.

Kuid Powerwall sobib ka kõigile teistele - üks võimalus on kasutada seda elektrikatkestuste ajal või siis, kui elektrienergia hind on kõrge. Nt tipptundide ajal või börsikõikumiste perioodil, mil börsielekter teeb rekordhindu.

"Maailmale oleks vaja 2 miljardit Powerwalli, et meie energiatarbimist rahuldada," ütles Musk. "See on pöörane number, aga vaadates näiteks autode arvu, mis vahetuvad välja iga 20 aasta tagant, pole see üldsegi utoopiline."

Powerwallid on internetiühendusega ja neist saab moodustada väikseid kohalikke energiavõrke, mis üksteist toetavad.

Lisaks USA-le tulevad Powerwallid müüki ka Saksamaal. Nende paigaldamine kestab alla tunni, neid saab edaspidi ka teenusepakkujate käest rentida.

Foto: REUTERS

[FORTE TOIMETAJA POOLT LISATUD] Elon Musk teatab, et nõudlus Powerwalli suhtes on osutunud "täiesti pööraseks" (crazy off the hook demand).

Firmal kulub ainuüksi senise enam kui 38 000 eeltellimuse rahuldamiseks aega 2016. aasta keskpaigani ning Gigafactory võiks vabalt selle tootmisele keskendudagi. Powerpacki vastu on huvi tundnud umbes 2500 ettevõtet.

Tesla Powerwall

Energia: 7 kWh või 10 kWh
Hind: $3500 (10 kWh akupakk), $3000 (7 kWh akupakk)
Asetus: seinalekinnitusega, sise- ja välitingimustesse
Inverter: sobib suur valik levinud invertereid
Tehnoloogia: liitiumioonakud
Püsiv väljundvõimsus: 2 kW
Tippvõimsus: 3 kW
Efektiivsus: >92%
Töötemperatuur (kraade Celsiuse järgi): -20 kuni 43
Garantii: 10 aastat
Mõõtmed: 1300 x 860 x 180 mm