600 miljonit eurot maksnud teleskoop-tehiskaaslane saadeti Maa orbiidile mullu, vahendab The Daily Telegraph.

Oma ülielliptilise orbiidi kaugeimas punktist Maast 1,5 miljoni kilomeetri kaugusele eemalduv teleskoop läkitati kosmosesse eesmärgiga uurida universumi päritolu. Plancki observatooriumi töö on koguda Suurest Paugust säilinud soojuse uurimise kaudu andmeid kosmose vanuse, sisu ja arengu kohta.

Septembris hakkasid Planckilt saabuma esimesed pildid, mis kujutasid kogu taevalaotust vöötavaid iidse valguse ribasid. Tänaseks on valmis saanud pilt taevast selle täies ulatuses.

Pildil on näha see, mida suudavad hoomata valguse väga pikkade lainepikkuste suhtes tundlikud instrumendid Maast kaugemal.

Suurema osa kujutisest võtavad enda alla mastaapsed piirkonnad meie Linnutee galaktikast. Pildi keskel jooksev rõhtjoon kujutab galaktika peamist ketast, milles asuvad ka Päike ja Maa.

Näha on ka tohutud külma tolmu pursked, mis ulatuvad tuhandete valgusaastate kaugusele galaktikatasandist üles- ja allapoole.

Mõistmaks paremini seda, kuidas universum sündis ja praegusele kujule arenes, kavatsevad teadlased kujutist aastaid analüüsida.

“See, mis pildil paistab, on meie galaktika struktuur gaasi ja tolmu kujul, mis ütleb meile tohutu palju selle kohta, mis toimub Päikese naabruskonnas, ning kui me seda teiste galaktikatega võrdleme, siis ka selle kohta, kuidas täheparved üldse moodustuvad,” selgitab Plancki töörühma liige ja Imperial College Londoni professor Andrew Jaffe.