Surrey ja Illinois’ ülikooli korraldatud ühisuuringu eesmärgiks oli analüüsida, kuidas mõjutavad need sarjad vaataja suutlikkust vastu võtta ja analüüsida uusi poliitilisi ideid, vahendab Daily Telegraph.

Katsealusteks valiti USA, Hollandi ja Kreeka televaatajad. Iga osalejat — neid oli kokku 170 — intervjueeriti 20 minuti jooksul.

Veerand küsitletutest väitis, et orienteerub nende telesarjade jälgimise tulemusel paremini poliitilistes küsimustes. Sama palju intervjueeritavaid uskus, et muutunud on ka nende poliitiline käitumine.

Üheksa inimest kümnest on enda kinnitusel neis sarjades käsitlemist leidnud teemasid arutanud sõprade ja pereringis. See omakorda on sundinud oma poliitilisi või eetilisi tõekspidamisi üle vaatama ja seisukohti välja kujundama.

„Seriaale nagu „Simpsonid” või „Teadmata kadunud” ei pruugita pidada harivaks või meeliavardavaks, kuid nad pakuvad naudingut ja lõõgastavad. See võib muuta vaataja vastuvõtlikumaks uuele teabele ja ideedele,” ütleb Surrey ülikooli teadur Tereza Capelos.

Huvitaval kombel selgus uuringust, et viiendik vaatajaid peavad seriaale teabe allikana sama usutavaks ja usaldusväärseks kui teleuudiseid.