USA-s asuva New Jersey meditsiinikooli teadur Roman Povolotskiy uuris koos oma kaastöötajatega 20 aasta jooksul kogutud pea- ja kaelavigastusi puudutavaid terviseandmeid ning üritas mõista, kui suur hulk nendest on seotud mobiiltelefonide või nutitelefonide kasutamisega.

Valimiks oli 2501 juhtumit, mille puhul oli kindlalt teada, et vigastused olid tingitud telefoni kasutamisest või selle kõrvalmõjudest. Selle põhjal mudeldasid teadlased, et kogu riigi lõikes peaks 20 aasta jooksul selliseid juhtumeid olema üle 76 000. Samuti saadi teada, et kõige suurem riskirühm on 13-29-aastased.

Õnnetusjuhtumite nimekiri oli kirju - vigastusi saadi nii kaela, näo kui ka pea piirkonnas, sealjuures olid inimesed telefoni kasutamise tagajärjel vigastanud oma silmi, silmalaugusid ja nina. Kõige tavalisemaks vigastuse kirjelduseks oli lõikehaav (26,3 protsenti juhtumitest), millele järgnesid hõõrdumine ja sinikad (24,5 protsenti) ja sisemiste organite vigastused (18,4 protsenti).

"Telefoni kasutamisest tingitud pea- ja kaelavigastuste hulk on viimase kahekümne aastaga hüppeliselt tõusnud. Paljud juhtumid on tingitud tähelepanu hajumisest," kirjutatakse teadustöös. "Kuigi valdavalt ei ole tegu väga keerukate ja tõsiste mõjudega juhtumitega, on mõnel juhul tagajärjeks olnud ka rasked tüsistused."

Teadlased loodavad, et nende töö tulemused aitavad inimestel paremini mõista telefoni kasutamisega kaasnevaid ohtusid ja seda ka näiteks tänaval kõndimisel. "Tulemused näitavad, et patsiendid peaksid olema teadlikumad vigastuste vältimisest ning teadvustama liikumise ja telefoni kasutamisega kaasnevaid ohtusid," ütlesid teadlased.