USA teadlased võrdlesid 1975. aastal ja 2006. aastal teismeliste seas korraldatud küsitlusi ning avastasid, et tänapäeva laps hindab end tunduvalt intelligentsemaks ja võimekamaks kui 1970. aastatel elanud nooruk. Samuti on varasemaga võrreldes on oluliselt rohkem teismelisi, kes on enesega „täiesti rahul”, vahendab
ajakirjas Psychological Science avaldatud artiklit.

Uuringutulemus on kõnekas, kuivõrd viimasel kahel aastakümnel on feministid eesotsas Naomi Kleiniga korrutanud, kuidas tänapäeva last, eriti noort neidu vaevab madal enesehinnang. Selles on süüdistatud nii piitspeeneid modelle kui ka soolist diskrimineerimist koolitunnis.

Värske uuring aga ei leidnud teooriale madalast enesehinnangust mingit empiirilist tõestust. Vastupidi — teismelised on rahul nii oma keha, väljanägemise, intelligentsi kui ka võimetega.

Üks uuringu autoreid, San Diego osariikliku ülikooli psühholoogiaprofessor Jean Twenge väidab, et teismelised on endast liigagi heal arvamusel. „Ülemäärane enesekindlus võib olla sama ohtlik kui madal enesehinnang.”

Ta usub, et aastakümneid kestnud püüdlused süstida lastesse eneseusku on neis tekitanud ebarealistlikke ootusi. ”Ma olen nii lahe ja väärin seetõttu lahedaid asju,” võtab Twenge kokku paljude noorte ellusuhtumise.