Teadlased selgitasid välja tõe, mida juba mitme põlvkonna jagu lapsevanemaid on kaua oletanud. Ajakirjas Child Development ilmunud uuring kinnitab, et laste sünnijärjekord mängib otsustavat rolli lapse isiksuse arengus, vahendab Daily Telegraph.

USA teadlased intervjueerisid 364 last vanuses 7 - 19 aastat, ning nende vanemaid. Testosterooni taseme kindlakstegemiseks võeti lastelt süljeproove ning paluti neil pidada oma koolivälise tegevuse kohta päevikut.

Teisena sündinud lapsed kaldusid noorukieas seikluslikkusele ja olid iseseisvamad, samal ajal kui esmasündinute iseloomujooned ei muutunud.

Samuti selgus, et poisid on vahetult pärast sündi tüdrukutega isiksuse tüübilt sarnased, kuid muutuvad teismeliseeaks vähem tundlikuks.

Uuring näitas sedagi, et tüdrukud, kes veetsid aega teiste tüdrukutega, olid hiljem naiselikumad. Teiste poistega mänginud poisid olid aga mehelikumad.

Siiski võitsid nii poisid kui ka tüdrukud sellest, kui neil oli tüdrukutest sõpru, sest seeläbi muutusid nad seiklushimulisemaks ja iseseisvamaks.

Ühtlasi ilmnes, et lapsi, kelle testosterooni tase oli kõrgem, mõjutasid sotsiaalsed tegurid nende arengus vähe.