Hollandi uurijad tegid valmis midagi, mis meenutab välimuselt vettinud sealiha, ning uurivad nüüd, kuidas lihaskoe omadusi sellisel moel parandada, et inimesed oleksid kunagi tulevikus valmis nende toodet ka sööma, vahendab The Daily Telegraph.

Keegi pole veel julgenud teadussaavutust mekkida, kuid üldiselt eeldatakse, et tehislihatooted jõuavad turule järgmise viie aasta jooksul.

Taimetoitlaste organisatsioonid reageerisid uudisele positiivsetelt, osutades, et kuni liha ei pärine surnud looma kere küljest, pole neil selle tarvitamisele mingeid eetilisi vastuväiteid.

“See, mida meil praeguseks hetkeks valmistada on õnnestunud, meenutab kärbunud lihaskude. Peame leidma mooduseid selle parendamiseks treenimise või venitamise kaudu, aga küll me sellega hakkama saame,” ütleb Eindhoveni ülikooli füsioloogiaprofessor Mark Post.

„Toode on keskkonnasõbralik ning kahandab loomade kannatusi. Kui selle tekstuur ja maitse on sama, mis lihal, hakatakse seda ostma küll. Saaksime võtta liha ühelt loomalt ja toota selle baasil sama palju liha, kui varem andsid miljon looma.”

Teadlased võtsid elusa sea lihasest rakuproove ja paigutasid need muudest loomsetest saadustest valmistatud “puljongisse”, kus rakud paljunesid ja moodustasid lihaskoe. Teadlased on veendunud, et kui neil vaid õnnestub kunstliha kuidagi treenida, saab sellest valmistada korraliku praekarbonaadi.

Projekti toetavad Hollandi valitsus ja vorstikontsern. Sellele eelnes tehislike kalafileede konstrueerimine kuldkala lihaskoest võetud proovide baasil.

Laboriliha kasutuselevõtt kahandaks elusloomade põhjustatud kasvuhoonegaaside emissioone. Aastaks 2050 ennustatakse liha- ja piimatoodete tarbimise kahekordistumist. Praegu moodustab kariloomadest pärinev metaan 18% kogu maailma kasvuhoonegaasidest.

Loomaõiguslaste rühmitus PETA kommenteerib: “Meie seisukoht on, et kui liha ei pärine enam surnud looma küljest, pole see eetiliseks probleemiks.”

Suurbritannia taimetoitlaste liidu esindaja sõnul on oluline küsimus, kuidas garanteerida, et toode on valmistatud kunstlihast, mitte tapetud loomast: „Seda oleks väga keeruline märgistada ja tuvastada sellisel moel, mida rahvas võiks usaldada.”