Pentagoni mereõhusõjanduse spetsialisti Jonathan Huebneri analüüsi kohaselt saavutas leiutamise tase maailmas elavate inimeste hulka arvestades tipu sajandi eest ning on sellest alates pidevalt vähenenud, vahendab PM Online New Scientisti uudist.

Ajakirjas Technological Forecasting and Social Change ilmuvas analüüsis väidab teadlane, et leiutiste ja avastuste arv ei pea enam ammu maakera rahvastiku kasvuga sammu.

Huebner uuris, kui palju on alates 1790. aastast USA-s iga-aastaselt uute leiutiste eest välja antud patente ning avastas, et rahvaarvu muutusi arvestades oldi kõige innovaatilisemad aastal 1915.

Uurija märkis, et tänapäeva maailma innovaatilisus on Maal elavate inimeste arvu arvestades 17. sajandi tasemel. Huebneri sõnul näitab praeguste arengute ajas pikendamine, et me jõuame aastaks 2024 olukorrani, kus leiutamise tase on võrreldav “pimeda keskajaga.”

Kuna tänapäeval elab maailmas inimesi palju enam, on aastas tehtavate leiutiste arv iseenesest muidugi keskaja sama näitajaga võrreldes palju kõrgem, kuid Huebneri arvates on inimkond paraku tänaseks päevaks teinud juba 85 protsenti majanduslikult võimalikest avastustest.

Mitmed teaduseksperdid pole Huebneri analüüsi koostamise põhimõtetega ja nende tulemuste tulevikku pikendamisega nõus ja väidavad, et ainuüksi nanotehnoloogia areng tõstab innovaatsiooninäitajad täiesti uuele tasemele.