2003. aasta lõpul saabusid Eestisse esimesed tellitud doosid suguselekteeritud spermaga. Kokku tiinestati 99 lehma kolmes laudas Põlvamaal ja Jõgevamaal ning esimene filtreeritud spermaga eostatud vasikas sündis 5. oktoobril Põlvas, kirjutab PM Online.

Kokku tiinestus esimese lauda 32 katsealusest loomast 18, kes kõik tõid ilmale terved ja elurõõmsad lehmvasikad. Teise ja kolmanda katse loomad alles poegivad. Siiski on lisaks lehmvasikatele sündinud ka mõned pullvasikad.

Suguselekteeritud sperma tootmise tehnoloogia leiutati juba 1989. aastal USAs, kuid töökindluse ja tootluse on tehnoloogia saavutanud alles viimastel aastatel. Selekteeritud sperma saamise tehnoloogia põhineb sellel, et pulli X-kromosoom on keskmiselt 3,8 protsenti suurem kui Y-kromosoom, mis võimaldab neid filtritega eraldada.

Põllumajandusülikooli loomaarstiteaduskonna sünnitusabi õppetooli juhataja Mihkel Jalakase sõnul tähendaks ainult lehmvasikate sündimine ühelt poolt suurt majanduslikku efekti. Mullikate järele on nii Eestis kui kogu maailmas nõudlus suurem kui pakkumine.

Teisalt väheneks olulisel määral surnud sündide arv esimest korda poegivate mullikate seas, sest lehmvasikate sünnikaal on keskmiselt 3-4 kilo väiksem.