Nüüd on aga Santa Barbara ülikooli ja Korea teadlased teatanud, et on olemas ka kuues maitse: kaltsium. Kuidas seda maitset siis kirjeldada? Teadlased ütlevad, et kaltsium on midagi kibeda ja hapu vahepealset ning sedamoodi maitsevad toidud, mis on – üllatus-üllatus – kaltsiumirikkad. Näiteks piim ja muud piimatooted, lehtkapsas, sardiinid.

Kaltsiumi puhul peab meeles pidama, et selle liiga suures või liiga väikses koguses tarbimine võib olla ohtlik, seega võib kaltsiumimaitse tundmine olla inimestele ülioluline.

"Me tahtsime mõista neid mehhanisme organismis, millega suudetakse tuvastada kaltsiumi sisaldus toidus," selgitas uuringu üks eestvedajaid Craig Montelli Santa Barbara ülikooli molekulaarbioloogia osakonnast

Teadlased kirjeldavad ajakirjas Neuron avaldatud uurimuses, et kasutasid katsetel äädikakärbseid, kes suudavad nagu inimesed kaltsiumi maitset tunda. Neilgi on normaalses koguses kaltsium kasulik ja nad väldivad liigselt kaltsiumirikkaid toite. "Selgus, et äädikakärbsed ei suuda madala kaltsiumisisaldusega toitu eristada, aga nad üritavad hoida end liigkaltsiumi tarbimast," ütles Montellt.

Teadlased avaldasid, et kaltsiumi tundmiseks on vajalikud kolm maitseneuronit (GRN-i). Nad eemaldasid neist ühe ja lasid nendel kärbsetel toidu kallale minna – nad ei eristanud enam liigse kaltsiumiga toitu ning tarbisid seda liiga palju, mis põhjustas ka neile tervisehäireid. Kolme maitseneutroniga kärbsed aga vältisid teadlikult kaltsiumirikast toitu.

"Liigset kaltsiumi on seostatud paljude haigustega, mis võivad olla ka eluohtlikud. Meie uuringu tulemused näitavad, et kaltsiumi maitse tundmisel võib olla hoiatav funktsioon, et inimesed saaksid end selle liigse tarbimise eest kaitsta," ütles Montelli kokkuvõtteks.