Tantsupõrand on paik, kus paljud paarid teineteist esmakordselt silmavad — ning nüüd annab teadusuuring mõista, et see sobib ka potentsiaalse partneri iseloomuomaduste seiramiseks, vahendab The Daily Telegraph.

Iseloomutestide abil jagasid teadlased katsealused viieks „tüübiks”: Seejärel vaadeldi iga rühma esindajate liikumist eri muusikastiilide rütmis. Ilmnesid järgmised seaduspärasused.

Kõige rohkem liigutavad oma keha tantsupõrandal ekstroverdid, tehes pea ja kätega sageli energilisi, liialdatud liigutusi.

Neurootiliste isikute tantsuliigitused käte ja jalgadega olid järsud, tõmblusesarnased.

Lepliku loomuga inimeste tantsustiil oli pigem sujuvam; nad liikusid tantsupõrandal küljelt küljele ja viibutasid käsi.

Eelarvamustevabad inimesed kaldusid tegema rütmilisi üles-alla-liigutusi ega liikunud sama palju ringi kui teised.

Kohusetundliku iseloomuga inimesed liikusid palju mööda tantsupõrandat ning tegid ka kätega teistest kaugeleulatuvamaid viipeid.

Uurimust juhatanud Soome Jyväskylä ülikooli doktor Geoff Luck ütleb, et inimesed teevad liigutuste põhjal üsna usaldusväärseid oletusi teiste inimeste isiksusetüüpide kohta — vaatlejad on isegi robotite liigutuste põhjal omistanud neile „iseloomuomadusi”.

Katse raames vaadeldi 900 iseloomutesti täitnud inimese seast välja valitud 60 vabatahtliku tantsuliigutusi. Tantsijad valiti välja selle põhjal, kui kõrge oli nende testiskoor ühe juures viiest uurimise alla võetud peamisest iseloomuomadusest.

Iga katsealune pidi spontaanselt tantsima 30 eri pala saatel, mis olid valitud kuuest eri muusikažanrist, milleks olid rock, techno, Ladina-Ameerika muusika, jazz, funk ja pop.

Liigutusi salvestava tehnoloogiaga jäädvustasid uurijad kõigi katsealuste tantsustiilid, mida hiljem spetsiaalse tarkvara abil analüüsiti.

Selgus, et mõnede konkreetsete tantsustiilide ning isiksusetüüpide vahel on tugev korrelatsioon. Samuti avastasid uurijad, et sõltuvalt muusikast tantsisid eri isiksusetüüpide esindajad erilaadselt.

Rockmuusika pani tantsijad, eriti ekstroverdid stereotüüpsel moel peaga vehkima (ingl headbanging).

Eelarvamustepriid isikud liigutasid jäsemeid technomuusika saatel kõigist teistest rütmilisemalt.

Leplikud tantsijad liikusid latiinomuusika saatel teistest enesekindlamalt ringi; kohusetundliku loomuga katsealused lõpetasid technot kuuldes tantsupõrandal ringitraavimise ning hakkasid tegema väiksema ulatusega järsemaid liigutusi.

Ainus stiil, mis neurootikud nende kapslist välja meelitas, oli rock. Muu muusika saatel tegid nad ainult väikseid närvilisi tõmblusliigutusi.

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!