Ajus tekkivad häired on seotud aju jäigastumisega, mis vananemise käigus toimub kõikjal meie kehas. Jäigemaks muutuvad liigesed, lihased ja nagu nüüd selgub, ka ajurakud.

Cambridge'i Ülikooli teadlased uurisid noorte ja vanade rottide ajusid, et täpsemalt mõista, kuidas see jäigastumine oligodendrotsüüt tüvirakke (OPC) mõjutab. Need rakud on olulised, kuna tagavad normaalsed ajufunktsioonid ning aitavad kaasa müeliini taastumisele. Müeliin on närvikiude kattev lipiidne kiht, mille puudumise raskeid mõjusid on näha näiteks polüskleroosi puhul.

Nooruslikumad rakud

Teadlased tahtsid välja selgitada, kas OPC-d suudavad nooremates ajudes oma funktsioonid taastada ning siirdasid seega vanemate isendite tüvirakud noorematele. Selgus, et ajapikku muutusid tüvirakud tõesti nooruslikumaks.

Edasi lõid teadlased erilised eri jäikustasemega materjalid ning kasutasid neid kontrollitud keskkonnas rottide tüvirakkude kasvatamiseks ja uurimiseks. Materjalid olid loodud nii, et need meenutaksid vanemaid ja nooremaid ajusid.

"Me olime hämmastunud, kui leidsime, et jäigemal materjalil kasvatatud noored tüvirakud muutusid düsfunktsionaalseks ning hakkasid kaotama oma taastootmisvõimet. Tegelikult hakkasid need kasvama täpselt nagu vanad rakud," ütles üks uurimisrühma juhtidest, doktor Kevin Chalut. Tema sõnul näitasid aga ka tulemused, et kui samad tüvirakud panna pehmemasse keskkonda, noorenesid need.

Võimalik leevendus vanadusele ja polüskleroosile

Veel leidsid teadlased, et kogu seda protsessi juhib üks rakkude pinnal olev valk, Piezo1. Kui nad selle tüvirakkude pinnalt eemaldasid, said nad jätta rakule mulje, et see kasvab pehmes keskkonnas. "Veelgi enam, me suutsime Piezo1 kustutada ka vanade rottide ajudest, mille tulemusel muutusid rakud oluliselt nooremaks ning taastasid oma kunagise funktsionaalsuse," ütles teine uurimisrühma juht, professor Robin Franklin.

Teadlaste hinnangul võivad nende avastuse tulemused ajapikku aidata välja töötada lahendused vananemisega seotud ajuprobleemidele ning koguni viia polüskleroosi ravi välja töötamiseni.