Eile avalikustatud uurimus leidis, et inimestel, kes hindasid oma stressitaset juba eos kõrgeks, kahanes stressihormoonide tase kehas pärast šokolaadi söömist iga päev kahe nädala jooksul. Katsealused sõid päevas 40 grammi tumedat šokolaadi, vahendab LiveScience.

Arstid võtsid osalejatelt kuse- ja vereplasma-proove kahenädalase uurimuse alguses, keskel ja lõpus, ning leidsid viimastest proovidest vähem stressihormoone kortisooli ja katekolamiine.

Tõsi, uurimus polnud just mastaapne, hõlmates ainult 30 katsealust, mistõttu tulemuste kinnitamiseks on vaja teha veel uuringuid.

Šveitsis tegutseva Nestle’i uurimiskeskuse teadlased Sunil Kochhari juhtimisel avaldasid üksikasjalised tulemused ajakirja Journal of Proteome Research oktoobrinumbris.

„Tumeda šokolaadi igapäevase manustamise tulemuseks oli pärast kõigest kahenädalast kuuri füüsiliselt tervete vabatahtlike ainevahetuse märkimisväärne modifitseerumine koos potentsiaalsete pikaajaliste tagajärgedega inimorganismi tervislikule seisundile,” kirjutavad uurijad oma töös. „Sellest andsid märku stressiga seonduvate hormoonide tasemete alanemine ja süsteemse stressi ainevahetuslike signatuuride normaliseerumine.”

Vastne uurimus täiendab kasvavat teadusuuringute kogumit, mis näitab, et mõned šokolaadi elemendid — näiteks sellised antioksüdandid nagu polüfenoolid — võivad tervisele kasulikud olla. Varasemad uurimused on näidanud, et šokolaad võib aidata ära hoida südamehaiguseid ja kahandada vähiriski.

Muidugi tuleb siingi pidada silmas mõõdukust. Kuna suurem osa šokolaaditooteid sisaldavad rasva ja suhkrut, võib nendega liialdamine kaasa tuua muid terviseprobleeme.