"Kõik inimesed jagavad ühist moraalset koodeksit," ütles uurimusega seotud Oxfordi Ülikooli antropoloog Oliver Scott Curry Ülikooli kodulehe vahendusel. "Kõik inimesed nõustuvad, et koostöö tegemine ja ühise heaolu nimel töötamine on õige asi," ütles ta.

Kokku uurisid antropoloogid 60 erineva kultuuri kultuurilisi andmeid ning tuvastasidki seitse järgnevat põhimõtet, mis meid ühendavad:

  1. Aita oma perekonda
  2. Aita oma sotsiaalset gruppi
  3. Osuta vastuteeneid
  4. Ole vapper
  5. Austa endast vanemaid/targemaid
  6. Piiratud ressursse tuleb ausalt jagada
  7. Omandiõigust tuleb austada

Teadlased tuvastasid, et neid seitset põhimõtet peetakse kõikjal positiivseks ning mitte kusagil negatiivseks. "Me pakume välja, et need põhimõtted võiksid olla universaalse moraalse koodeksi aluseks," kirjutasid teadlased oma töös. "Moraalsuse kui koostöö põhimõte võiks olla ka ühtse moraaliteooria aluseks, mis antropoloogias siiani puudunud on."

Kõigist 962-st jälgitud kultuurilisest allikast tuli aga välja ka üks erand - Mikroneesias elavad chuuki rahvad leiavad näiteks, et teistelt avalikult varastamine on auväärne ja hea tegevus, kuna näitab varga julgust, rikkudes seega nimekirja seitsmendat punkti. Küll aga põhjendavad teadlased eripära sellega, et antud ühiskond väärtustab lihtsalt rohkem nimekirja neljandat punkti, mis väärtustab vaprust.

Teadlaste sõnul on ühiskonniti antud reeglitel väga erinev kaal, kuid see, et kõikides ühiskondades neid oluliseks peetakse, näitab, et moraalsus on universaalne mõiste ning moraali suhtelisuse teooria ei päde. "Moraali universaalsusesse ja moraali suhtelisusesse uskujate debatt on kestnud sajandeid, kuid nüüd on meil lõpuks küsimusele vastus olemas," ütles Curry. "Inimestel on kõikjal maailmas sarnased probleemid ning nende lahendamiseks on jõutud sarnaste põhimõteteni," ütles ta.