Nüüd väidavad Ungari ja Rootsi uurijad, et on mõistatuse lahendanud. Nende osutusel tekkisid triibud selleks, et peletada eemale verejanulisi parme, vahendab BBC.

Ajakirjas Journal of Experimental Biology avaldatud aruande kohaselt muudab kitsaste triipude muster sebrad kärbselistele ebahuvitavaks. Võtmeteguriks taolise efekti juures on viis, kuidas triibud valgust peegeldavad.

„Konstrueerisime katse, mille raames katsime tahvlid erilaadsete mustritega,” rääkis Lundi ülikooli ökoloogiaprofessor ja uurimuse läbi viinud rahvusvahelise töörühma liige Susanne Åkesson.

Uurijad paigaldasid ühe musta, ühe valge ja mitu eri laiusega triipe kandvat tahvlit Ungari põllumajanduspiirkonnas tegutseva hobusefarmi lähedale põllule.

„Katsime tahvlid putukaliimiga ja loendasime, palju parme igaüks ligi meelitas,” selgitas Åkesson.

Triibulised tahvlid, mis sebra kasukale kõige rohkem sarnanesid, ahvatlesid teistest märkimisväärselt vähem putukaid — isegi vähem kui polariseerimata valgust peegeldavad valged tahvlid.

„See tuli üllatusena, kuna triibulise mustri korral jäävad alles tumedad piirkonnad, mis peegeldavad horisontaalselt polariseeritud valgust,” nentis Åkesson „Ilmnes aga, et mida kitsamad ja sebrasarnasemad olid triibud, seda vähem tundsid parmud nende vastu huvi.”

Kui katset erivärviliste ja -mustriliste hobusemakettidega korrati, jäid tulemused samaks.