Ajakirja The FASEB Journal augustinumbri veebiversioon ei selgita mitte ainult resveratrooli põletikuvastaseid mõjusid, vaid näitab, et seda - või mõnd selle derivaati - saab kasutada ka potentsiaalselt eluohtlike põletikuliste haiguste nagu pimesoole- või kõhukelmepõletiku ja süsteemse sepsise raviks, vahendab Science Daily.

"Tugevaid akuutseid põletikke nagu sepsis on väga raske ravida ning iga päev sureb ravi puudumise tõttu mitmeid inimesi," nendib Glasgow biomedistiiniuuringute keskuse meditsiiniteaduskonna õppejõud, teadustöös osalenud Alirio Melendez.

"Lisaks kujuneb paljude, kellel õnnestub sepsis üle elada, elu kvaliteet väga madalaks kahjustuste tõttu, mida põletik mitmetele siseelunditele põhjustab. Meie uuringu lõplik eesmärk oli tuvastada uus potentsiaalne ravimeetod, millest oleks abi tugevate akuutsete põletikuliste haiguste ravis."

Käesoleva uurimuse raames andsid teadlased kahele rühmale hiirtele põletikutekitajat. Üks rühm oli eelnevalt läbinud rseveratroolikuuri, teine mitte. Resveratroolita jäänud hiired reageerisid tugeva põletikuga, resveratrooliprofülaktikat saanud loomakesed aga mitte. Seejärel uurisid teadlased hiirte kudesid, et saada täpselt aru, kuidas resveratrool põletiku eest kaitseb.

Selgus, et resveratrooli põletikku pidurdav mõju oli kahekordne - see takistas organismis põletikku vallandavate molekulide sfingosiinkinaasi ja fosfolipaas D tootmist. Tulemus annab põhjust loota, et resveratrooli saab kasutada põletike ravis, ja võib koguni viia täiesti uute, veelgi tõhusamate resveratroolipõhiste ravimite väljatöötamiseni.

"Punaveini ravipotentsiaal on tuhandeid aastaid pudeldatuna seisnud," ütleb ajakirja The FASEB Journal peatoimetaja Gerald Weissmann, "ja nüüd, kus teadlastel on õnnestunud sellelt prunt eemaldada, leiavad nad, et uuringud, mis näitavad, kuidas resveratrool mõjub, võivad viia eluohtlike põletike ravi uute meetoditeni."