Uurimuse autorid leidsid objekti tänu
’le Hawail ning
. L1448-IRS2E nime all tuntud objekt asub Perseus’e tähetekke regioonis, meist ligi 800 valgusaasta kaugusel, kuid siiski Linnutee Galaktikas, vahendab
portaali PhysOrg uudist.

Teadlaste arvates on L1448-IRS2E tähe-eelse faasi, kus molekulaarpilve eriti tihe ala alguses kokku "kleepub", ning prototähe faasi, kus gravitatsioon on ligi tõmmanud piisavalt ainet, et moodustada tihe, kuum tuum, vahel.

"Sellises tähetekke faasis objekte on väga raske silmata, sest need on väga lühiajalised ning kiirgavad vähe valgust,” ütleb artikli põhiautor Xuepeng Chen. Töörühm suutis näha vaid objekti ümbruses oleva kosmosetolmu poolt kiiratud õrna valgust.

Enamiku prototähtede heledus on üks kuni kümme Päikese heledust ning nende ümber on suur infrapuna lainepikkustel valgust kiirgav tolmupilv. Et L1448-IRS2E on heledam kui 1/10 Päikese heledust, on objekt teadlaste arvates liiga tume, et teda saaks pidada tõeliseks prototäheks.

Ent samuti avastati, et objekt purskab tuumast kiirelt välja gaasikoguseid, mis kinnitab mingisuguse algmassi olemasolu ning objekti väljumist täheeelsest faasist. Seesugust gaasi väljaheitmist on prototähtedel küll varemgi nähtud(tekkivat tähte ümbritseva magnetvälja tõttu), kuid siiani pole seda täheldatud nii varajase arengustaadiumiga tähtedes.

"Tähe liigi määrab ära selle mass, kuid me ei tea siiani, millises tähetekke faasis täht kõige enam massi kogub,” sõnab Hector Arce, artikli kaasautor.

Uurimisrühmal on edaspidi kavas kasutada eelmises mais kosmossesse lennutatud Hercheli teleskoopi, et uurida teisi varajases tähetekke faasides olevaid objekte mõistmaks paremini tähtede arengut ja kasvamist.