Harvardi teadlased on konstrueerinud uudsest materjalist metaläätse, mis fokusseerib kogu nähtava valguse spektrivärvid ühte punkti, nähtub ajakirjas Nature Nanotechnology avaldatud uurimusest.

Eri värvi ehk eri lainepikkusega valguskiirtel on erinevad murdumisnäitajad, mistõttu on neid seniste läätsedega olnud võimatu ühte punkti koondada. Fokusseerimiseks on mitut läätse omavahel kombineeritud, mis muudab seadme raskeks ja kohmakaks. Varasemad metaläätsedki on suutnud ainult osasid värvisagedusi korraga fokusseerida.

Uudne lame metalääts aga kasutab kõiki värvi valguskiirte koondamiseks uudset meetodit: tillukesi nanostruktuure, mis on tavaliselt tehtud titaaniumdioksiidist ja mis painutavad kiirte lainepikkuseid nii, et need kohtuvad ühes kohas, läätse fookuspunktis.

Ameerika teadlaste avastus tähendab, et tulevikus muutub tänu õhukesele metaläätsele paljude uudsete vidinate – kaameratest liit- või virtuaalreaalsuse prillideni – kasutamine väga palju hõlpsamaks.

Kuid siiski on veel liiga vara neid vidinaid turule oodata, sest Harvardi uuringu kohaselt on metaläätsel praegu üks põhiline puudus: resolutsioon. Metaläätsed ei ole lihtsalt veel nii teravad, kui nende klaasist konkurendid. Aga küllap leitakse tehnoloogia arenedes ka sellele takistusele lahendus.