Massachusettsi üldhaigla (MGH) ja laste üldhaigla (MGHfC) teadlaste korraldatud uuringus osales 192 last vanuses 0-22 aastat. 49 lapsel oli SARS-CoV-2 suhtes positiivne testitulemus ja 18 lapsel oli COVID-19'ga seotud haigus, kirjutab MedicalXpress.

Esimene olulisem järeldus oli, et nakatunud laste hingamisteedes oli viirusetase märkimisväärselt kõrgem kui täiskasvanutel.

"Mind üllatas viiruse kõrge tase igas vanuses lastel, seda eriti kahel esimesel nakatumispäeval," ütles uuringu juhtiv autor, MGH tsüstilise fibroosi keskuse direktor Lael Yonker. „Mõelge haiglale ja kõigile ettevaatusabinõudele raskelt haigete täiskasvanute ravil, kuid nende haiglaravil viibivate patsientide viiruskoormus on tunduvalt väiksem kui "tervel lapsel ", kes kõnnib ringi kõrge SARS-CoV-2 viiruskoormusega."

Suure viiruskoormuse korral on ka viiruse ülekantavus ehk nakkusoht suurem.

Viirusekoormuse kõrval uurisid teadlased ka tervete ja haigete laste organismi antikehade vastust viirusele ning tõdesid, et seni on laste haigestumuse osas jõutud ekslike järeldusteni.

"Lapsed ei ole selle nakkuse suhtes immuunsed ja nende sümptomid ei ole korrelatsioonis kokkupuute ja nakkusega," ütles uuringu teine juhtivautor, MGH limaskestade immunoloogia ja bioloogia uurimiskeskuse direktor Alessio Fasano. "COVID-19 pandeemia ajal sõelusime peamiselt sümptomaatilisi subjekte, seega oleme jõudnud eksliku järelduseni, et valdav enamus nakatunud inimestest on täiskasvanud. Kuid meie tulemused näitavad, et lapsed pole selle viiruse eest kaitstud. Me ei tohiks alahinnata lapsi selle viiruse võimalike levitajatena."

Teadlased märgivad, et kuigi COVID-19 põdevad lapsed ei haigestu tõenäoliselt nii tõsiselt kui täiskasvanud, võivad nad nakkust levitada ja viiruse koolist koju tuua.

Olulise järeldusena lükkavad teadlased ümber ka selle, et kuna lastel on SARS-CoV2 immuunretseptorite arv väiksem, vähendab see nende tõenäosust nakatuda või raskelt haigestuda.

Uuringu tulemused näitavad, et kuigi noorematel lastel on viiruse retseptori arv madalam kui vanematel lastel ja täiskasvanutel, ei ole see korrelatsioonis vähenenud viirusekoormusega. Autorite sõnul viitab see leid sellele, et lapsed võivad kanda suurt viirusekogust, mis tähendab, et nad on nakkavamad hoolimata nende enda vastuvõtlikkusest COVID-19 nakatumisele.