Kui aja jooksul on räägitud nii sellest, et haigus võis pärineda madudelt, nahkhiirtelt või ka mingitelt muudelt loomadelt, siis nüüd on Hiina teadlased geneetiliselt kaardistanud pangoliinidelt - soomuselistelt pika koonuga sipelgaid õgivatelt imetajatelt - pärit viirused ning leidnud, et need on 99 protsendi lõikes sama genoomiga, mis uus koroonaviirus nCoV-2019.

Ka väljaspool Hiinat töötavad teadlased on nõus, et selline selgitus on üpris loogiline. "Tegemist on väga huvitava tähelepanekuga. Kuigi me peame kindlasti seda olukorda edasi uurima, tundub see avastus loogiline, kuna ka teised eraldiseisvad andmed näitavad, et pangoliinid kannavad viiruseid, mis on nCoV-2019-le väga sarnased," ütles Sydney ülikooli viirusespetsialist Edwards Holmes teadusajakirjale Nature.

Pangoliinid on küll kaitse all, kuid Hiinas on nende müümine mustal turul väga levinud. Loomad on traditsioonilises meditsiinis olulisel kohal ning hinnatud oma liha ja soomuste pärast. Arvatakse näiteks, et pangoliinidest tehtud ravimite toel saab jagu nahahaigustest, menstruaaltsükli probleemidest ja artriidist. Müüjaid ei heiduta isegi see, et pangoliinide müümise eest võib oodata vähemalt 10 aasta pikkune vanglakaristus.

See, et pangoliine müüakse mustal turul, aitab mõista ka seda, miks loomi esialgselt olulisteks kahtlusalusteks ei peetud. Turul, kus esimesed nakatunud tulid, kaardistati küll kõik seal müüdud loomad ja mereelukad, kuid pangoliine loomulikult seal hulgas ei olnud.

Shen Yongyi ja Xiao Lihua, kes pangoliinide viiruste kaardistamise ja võrdlemisega tegelesid, ei soovinud veel oma teadustööd avalikkusele kommenteerida. Lubati, et täpsemat infot ja rohkem kommentaare jagatakse varsti toimuval pressikonverentsil.

Teised teadlased loodavad, et Sheni ja Xiao jagatav info aitab neil mõista ka seda, kuidas viirus loomadelt inimestele kanduma hakkas. Samuti loodetakse, et see võimaldab meil end tulevikus paremini sarnaste viiruste ja nende leviku eest kaitsta.