Ehkki kosmoses pruugitava toidupoolise kvaliteet on pidevalt kerkinud, lubab rühm teadlasi, et kõige parem on alles ees. Nemad prognoosivad juba aega, mil tulevaste Kuu- või isegi Marsi-kolooniate elanikud saavad nautida sellist luksust nagu värsked aedviljad, teatab AFP.

Kosmosetehnoloogia arendusettevõte Paragon Space Development Corporation on avalikustanud esimese sammu teel lillede - ja viimaks ka toidutaimede - kasvatamisele Maa looduslikule kaaslasel Kuul.

NASA-ga varemgi, näiteks kosmosesüstiku ja rahvusvahelise kosmosejaama programmide juures koostööd teinud Arizona firma Paragon nimetab leiutist "kuu-oaasiks" (ingl k Lunar Oasis).

Tegu on hermeetilise kasvuhoonega, mis näeb välja nagu 46-sentimeetri kõrgusesse kolmnurksesse alumiiniumraami kätketud juustukell ning on konstrueeritud laboratooriumitaime ohutult Kuu pinnale toimetama ja seda seal kasvamise ajal kaitsma.

Miniatuurse kasvukuudi toimetab ilmaruumi ettevõte Odyssey Moon Ltd., mis osaleb ka võistluses Google Lunar X Prize, mille raames pakutakse 20 miljonit dollarit igale osalejale, kes suudab saata kulguri Kuu pinnale, selle seal edukalt maandada ja seda ka kaugjuhtida.

Paragoni ametnike sõnul sõltuvad katsed kuu-oaasiga tulevikus Odyssey lennugraafikust; start ei toimu kindlasti enne 2012. aastat.

Stardihetkel peaks kasvuhoone aga sisaldama rapsi - rooskapsa ja peakapsa vastupidava, toiduõli tootmises ja loomasöödana kasutatava sugulase - seemneid. Kuna rapsil läheb idanemisest õitsemiseni vaid 14 päeva, suudab see elutsükli läbida üheainsa lunaaröö vältel.

"Kuu või Marsi koloniseerimine võib paista kauge tulevikumuusikana, kuid uurimistööga peab algust tegema juba praegu," kinnitab Paragoni president Jane Poynter. "Suur hulk uurimisandmeid ning integreeritud, usaldusväärsete ja tõhusate süsteemide väljatöötamine eeldavad pikaajalist panust."

NASA, mille kosmosesüstikulaevastik 2010. aasta lõpuks erru läheb, on endale seadnud kaks uut sihtmärki: tähelaevnike saatmise tagasi Kuule hiljemalt aastal 2020, ning mehitatud Marsi-lennu aastaks 2030.

"Rõõm on näha, et Paragon selle projekti kokku pani," tunnistab Arizona ülikooli taimeteaduste kateedri professor Gene A. Giacomelli. "NASA on biotaastuvate elusäilitus-süsteemide rahastust kärpinud, ning enamik sellega seni tegelenud USA uurimisasutusi on vastavad programmid peatanud."

Giacomelli töötab koos tudengitega ülikooli kontrollitud keskkonnaga põllumajanduskeskuses (Controlled Environment Agriculture Center, CEAC) oma seni veel rahastamata kuupealse kasvuhoone kallal.

Samal ajal tegeleb põllumajanduskeskus ka juba olemasoleva tipptehnoloogilise hüdropoonilise "kasvukambri" töö parendamise kallal USA riikliku teadusfondi NSF (National Science Foundation) uues polaarjaamas nimega Amundseni-Scotti Lõunapooluse-jaam (Amundsen-Scott South Pole Station).

Tingimused lõunanabal, nagu kõrgel paiknev, madala õhurõhuga keskkond ning saja miinuskraadini küündiv tuule külmategur, pakuvad Giacomelli kinnitusel "head analoogi" Kuu-jaamas valitsevatele tingimustele.

Juba viiendat aastat töötav lõunanaba-kasvuhoone võimaldab Maa kõige külmemas punktis resideerivatel töötajail lasta hea maitsta tomatitel, pipardel, lehtsalatil, maasikail ning lõhnavatel ürtidel.

Polaarkasvumaja toodab nädalas umbes 27 kilo värsket moona, millest piisab jaamas elunevale 75 teadlasele kaheks salatiks päevas.

"See ei ole ulmekirjandus," kinnitab Giacomelli. "Tehnoloogia inimelu alalhoidmiseks teistel planeetidel, kui me kunagi sinna jõudma peaksime, on meil juba olemas."

Kõiki probleeme, mida kosmiline taimekasvatus teadlastele ette andnud on, pole veel lahendatud, kuid suurim neist on piisava koguse vee leidmine pideva sillapea-koloonia elamiskõlbulikustamiseks.

Ekspeditsioon Marsile võtab aega kolm aastat aega, mistõttu taimedel on palju ülesandeid: kõrvaldada mürkaineid kosmoseaparaadi õhust, taaskäidelda jäätmeid, tekitada hapnikku, pakkuda toitaineid tulevastele saakidele ning anda toitu inimestele.

"Kolooniad vajavad biotaastuvus-programmi," rõhutab Poynter. "Koloonia eesmärk on püsima jääda. Ei saa nii-öelda piknikukorvi kokku pakkida ja tagasi koju minna."