Tähelepanuväärsemaid näiteid on ehk 2007. aasta juulis mainekas teadusajakirjas The Lancet avaldatud teadusrühma uurimus, mis väitis uljalt, et kanepi pruukimine võib suurendada psühhoosihoo tekkimise tõenäosust 40 protsenti.

Paanikat külvav retoorika leidis laialdast kajastamist ajakirjanduses. Kanepi oletatav põhjuslik seos skisofreeniaga oli üks peamistest põhjendustest, mille Suurbritannia peaminister Gordon Brown, endine siseminister Jacqui Smith ja teised tõid kanepi ümberklassifitseerimise ja karistuste karmistamise (suulisest hoiatusest kuni viieaastase vanglakaristuseni) õigustamiseks Ühendkuningriigis.

Meedia jättis aga tähelepanuta The Lanceti väites sisalduva saatusliku eksituse. Nimelt ei toeta empiirilised andmed uurijate hüpoteesi, et kanepisuitsetamine on kuidagi seotud kasvava skisofreenia või muude vaimuhaiguste sagenemisega elanikkonna hulgas - tõik, mida isegi teadustöö autorid vastutahtmist möönsid, kui teatasid: "Skisofreeniajuhtude esinemise tuletatud tendents ei ole korrelatsioonis kanepi kasutamise ajas muutunud tendentsidega."

Nüüd, kaks aastat pärast The Lanceti süngeid ennustusi on Keele'i ülikooli arstiteaduskonna uurijad otsustanud kanepi ja vaimuhaiguste väidetavat seost tegelikkuses kontrollida. Ajakirja Shizophrenia Research värskes numbris avaldatud artiklis võrdlevad nad kanepitarvitamise pikaajalisi tendentse ja skisofreenia ja/või psühhooside esinemise sagedust Ühendkuningriigis.

Töö järeldus on lohutav, seda eriti Eesti alaealiste ja noorte hulgas pidurdamatult kasvava kanepiepideemia valguses. "Kümne aasta jooksul pole ilmnenud prognoositud kasvu skisofreenia- ja psühhoosijuhtumite hulgas," nendivad psühholoogiadoktor Martin Frisher ja kolleegid töö kokkuvõttes. "Seega ei toeta käesolev uuring konkreetset põhjuslikku seost kanepitarvitamise ja psühhootiliste häirete esinemissageduse vahel."

Küll aga kattuvad uuringu tulemused teiste aruannetega, mis näitavad, et kanepi tarvitamise sagenemisele elanikkonnas ei järgne psühhootiliste episoodide sagenemist.