Tuleb tuttav ette? Te mäletate õigesti. Juba 1980. aastal avaldas Louis Alvarez poeg Walteriga kahasse uurimuse, mis süüdistas sauruste väljasuremises 65 miljoni aasta eest Maale kukkunud asteroidi. Oletatav kraater leiti Mehhikost Chicxulubist ning idee leidis laialdast teaduslikku heakskiitu, vahendab AP.

Viimastel aastatel on aga püstitatud hüpoteese, mille kohaselt võisid dinosauruste väljasuremise põhjustada India vulkaanid, nn Dekkani kiltmaa trapid (ingl Deccan traps), või ka mitu eraldist asteroiditabamust.

See ajendas 41 tunnustatud geoloogi, paleontoloogi ja muude erialade uurijat kokku tulema ja andmeid kriitilise pilguga üle vaatama.

Ajakirjas Science äsja avaldatud kokkuvõte on ühene: Chicxulubi tabanud hiidasteroid paiskas üles pilve, mis kattis kogu maailma ja tõi kaasa dinosauruste huku.

Mitme tabamuse versiooni ei toeta seni leitud andmed ning Dekkani pursked algasid tegelikult juba 400 000 aastat enne dinosauruste väljasuremist, osutab Denveri loodusloo- ja teadusmuuseumi esindaja Kirk Johnson.