Pärast aastatepikkuseid ponnistusi matkida surilina koloriiti on teadlastel viimaks õnnestunud tekitada samalaadne kujutis, vahendab The Independent.

Täpselt sarnase tulemuse saavutamiseks tuli samasugust linakiust materjali kõrvetada äärmiselt intensiivse ultraviolett-laserkiirgusega, mis teadlaste kinnitusel varasemate, Torino surilina keskaegse võltsinguna maha kandnud uuringute argumendid kummutab.

Itaalia uute tehnoloogiate, energia ja jätkusuutliku majandusarengu riikliku agentuuri ENEA uurijate osutusel ei saanud UV-lasertehnoloogiat mitte kuidagi kasutada keskaegsed võltsijad, keda suurem osa eksperte peab kuulsa reliikvia tegelikeks autoreiks.

„Meie tulemused näitavad, et põgus ja äge kiiritamine suunatud UV-kiirgusega võib muuta linase riide värvust moel, mis reprodutseerib mitmeid Torino surilinale jäädvustunud kehakujutise iseäralikke karakteristikuid,” ütlevad nad.

Hajutamaks kahtluseid taoliste selgelt eristuvate märgistuste tekitamiseks vajaliku ebatavaliselt suure energiahulga osas, kuulutab ENEA aruanne: „Selline võimsus pole seniajani olnud saavutatav ühegi tavapärase UV-kiirgusallikaga.”

Juhtiv uurija Paolo Di Lazzaro osutab: „Kui meie tulemused vallandavad filosoofilise või teoloogilise debati, jätame järelduste tegemise ekspertidele.” 

Pavia ülikooli keemiaprofessori Luigi Garlaschelli sõnul annavad uurijad mõista, et kujutise tekitas ultraviolettkiirguse purse, mis oli sedavõrd võimas, et võis olla vaid üleloomulikku päritolu: “Aga ma ei arva, et nad tegelikult midagi sellist tõestanud on.”