Teadusajakirjas Current Transplantation Reports ilmus Canavero plaani ülevaade, mille keskne küsimus oli: „kas me oleme valmis peasiirdamiseks inimeselt inimesele?“ Ekspertide ühene vastus on eitav.

Õigupoolest oleks sellise operatsiooni puhul oleks õigem öelda, et tegu on tervilikliku kehasiirdamisoperatsiooniga, mille puhul on ju olulisem ikkagi see, et toimiva ajuga, teadvusel ja mõistusel olev inimene, kes on näiteks altpoolt kaela täiesti halvatud või on tal mõni raske haigus, saaks endale uue, töökorras keha.

Igatahes, kumbapidi seda operatsiooni ka ei nimetaks, teadlased kirjutavad, et selle puhul tuleb ületada mõned hiiglaslikud takistused, enne kui see võiks tegelikkuseks saada. Paljudele eetilistele ja moraalsetele küsimustele aga ei pruugi head vastust ollagi.

Uus raport ütleb, et etteennustamatu psühholoogiline stress võib viia selleni, et uue keha saaja võib lihtsalt täiesti hulluks minna. Nad viitavad, et varemgi on sellise operatsiooni puhul ennustatud, et pea ja keha vaheline dissonants võib olla sedavõrd suur, et hullumine ja surm on täiesti võimalikud.

„Patsiendid, kes selle operatsiooni üle elavad, võivad end lihtsalt elus olemise üle väga õnnelikuna tunda. Aga ellujäämise hind võib väga kõrge olla,“ öeldakse. „Kuidas inimese mõistus uue kehaga harjub, on teadmata. Samamoodi on teadmata, kuidas närvisüsteem pärast sellist operatsiooni töötada võiks. Inimese eneseteadvuse ei pärine ega ka paikne ainult ajus. Tulemused võivad olla katastroofilised.“

Lisaks on palju kirurgilisi ja immunoloogilisi probleeme. Keskne neist on see, et kehale on omane igasuguseid siiratud võõrorganeid ära tõugata. Kui pea külge siirdistutatakse terve keha, siis on tulemuseks ülivõimas immuunreaktsioon, mis tähendab, et see hulk ravimeid, mida niisuguse reaktsiooni allasurumiseks vaja sisse võtta on, on samuti hiiglaslik.

Kaheldakse ka, kas niisugune operatsioon seepärastki võimalik on, et inimeste puhul pole seljakeeliku taasühendamise võimalikkust üldse tõendatudki. Canavero on siiski 16 hiire ja koera seljakeelikuid ühendanud (erineva eduga).

Aastal 2017 katsetasid Canavero ja Hiina kirurg Xiaoping Ren oma meetodit kahe laiba peal. Nad teatasid varem, et plaanivad esimese asjana oma operatsiooni läbi viia 2017. aasta detsembris ühe venelasest vabatahtliku peal, kel on haruldane geneetiline haigus nimega Werdnig-Hoffmani tõbi, mille käigus lihased atrofeeruvad. Operatsiooni siiski ei toimunud.

Ehkki Canaverot on laiem teadusüldsus pehmelt öeldes hulluks nimetanud, ei paista see teda kuigivõrd häirivat.