Protsess iseenesest on lihtne - riisi keetmisel on enne vaja keeduvette panna kookosrasva - seda peaks olema keedetava riisi kaaluga võrreldes umbes kolm protsenti, ehk umbes üks teelusikatäis 150 grammi riisi kohta. Kui riis on keedetud, tuleb see jätta 12ks tunniks külmkappi jahtuma. Selleks, et riisi süüa, peab see läbi käima mikrolaineahjust, tulemuseks on paisutatud riis, mis on inimesele oluliselt tervislikum.

Sri Lanka teadlased, kes sellise valmistusmeetodi avastajad on, selgitasid Science Alertile, et tärklist on kaht tüüpi - seeditav tärklis, mida meie keha glükoosiks lagundab ning rasvana salvestab, kui keha seda ära ei kasuta ning tärklis, mida inimese keha seedida ei suuda (RS - resistant starch). Kuna viimast glükoosiks ei lagundata, on sellel ka madalam kalorsus. Veelgi enam, tärklis käitub seedesüsteemis justkui kiudained ning aitab seedeprotsesside toimimisele kaasa.

Paljud tärkliserikkad toiduained, näiteks kartulid ja riis, sisaldavad suurt hulka seedimatut tärklist, kuid sellise tärklise meie toidulauale jõudmine olenebki suuresti sellest, kuidas toiduaineid valmistatakse. Näiteks on varasemad uuringud tuvastanud, et praetud riisis on kasulikumat tärklist rohkem kui aurutatud riisis. 2014. aastal uuringu kohaselt oli midagi sarnast näha ka pasta puhul - kui pasta maha jahtus ning seda uuesti mikrolaineahjus üles soojendati, suurenes mittelagundatava tärklise hulk toidus hüppeliselt. Just see uuring panigi teadlased nüüd riisi omadusi uurima.

Kokku testiti 38 eri tüüpi riisi, mida valmistati kaheksal erineval meetodil. Nii avastatigi, et kui lisada riisile enne küpsetamist rasva, seda seejärel maha jahutades ning uuesti küpsetades muutub tärklise koostis selliseks, et kasulikuma tärklise osakaal suureneb. Testide läbiviija Sudhair James selgitas, et jahutamise tulemusel tekib riisi ümber olevas amüloosis rohkem vesiniksidemeid, mis muudab tärklise koostist.

Kui siiani on teadlased testinud vähese tärklisesisaldusega riisisorte, siis nüüd hakatakse uurima selliseid sorte, kus tärklist on rohkem. Kui varasemate tulemuste kohaselt on nii kalorsuse kui ka kasuliku tärklise muutus umbes 15 protsendipunkti juures, siis teiste sortide puhul on arvatav muutus lausa 50-60 protsenti. Peale selle hakatakse katsetama teistsuguste rasvainetega, näiteks päevalilleõliga.

Uus meetod võimaldab toota eelküpsetatud riisi, mis on oluliselt tervislikum, kui hetkel turul olevad tooted. Lisaks sellele loodavad teadlased, et neil on võimalik oma meetodit laiendada ka teistele tärkliserikastele toiduainetele, näiteks leivale, saiale ja kartulitele.