Lihatoiduline dinosaurus sinornithosaurus, kes tõenäoliselt toitus teistest saurustest, on Velociraptor-saurusega lähedane suguluane, vahendab Discovery News.

Ehkki uurijad on varemgi oletanud, et mõned saurused suutsid saaki mürgiga halvata, pakub käesolev, ajakirja Proceedings of the National Academy of Sciences viimases numbris avaldatud uurimus seni kõige üksikasjalisemaid tõendeid.

Sinornithosaurus, kelle nimi tähendabki “Hiina lindsisalikku”, elas kriidiajastu lõpul, 65,5 kuni 99,6 miljoni aasta eest.

Uurijad usuvad, et theropood-sauruste sugukonda dromaeosauridae kuuluvad ürgsisalikud nagu velociraptor, kes olid kunagi linnulaadse sinornithosaurusega suguluses, võisid samuti olla mürgised. Üks sinornithosauruse tunnustest andis selleks ilmselge vihje.

“Ta esihambad on nii pikad ja kihvalaadsed, et loom paistab olevat mõõkhambuline,” kirjutavad artiklis Enpu Gong ja tema töörühm.

Hiinas Liaoningis tegutseva Northwesterni ülikooli geoloog Gong uuris koos kolleegidega Hiina selgroogsete paleontoloogia ja paleoantropoloogia instituudi, Daliani loodusloomuuseumi ja Tianyu loodusloomuuseumi kogudes leiduvaid saurusekoljusid.

Üksikasjalised mikroskoopilised vaatlused paljastasid ennenägematu tunnuse: tühimiku ülemises lõualuus, mis mahutas tõenäoliselt mürginääret. Dinosauruse madujate hammaste iseloomulikud jooned annavad mõista, kuidas see süsteem töötas.

“Taolist tüüpi kihv vallandab mürgi mööda hamba välispinnal paiknevat vagu, mis juhib selle pärast hammustust kapillaarsuse jõul saaklooma haava,” väidab Gong. “Nagu tänapäevaste sooniliste hammastega mürgiste liikidegi puhul, suunavad juhad mürgi hammaste jalamile.”

“Me usume, et sinornithosaurus oli mürgine kiskja, kes toitus lindudest, kasutades oma pikki kihvu sulestiku ja naha läbihammustamiseks. Mürkained kutsusid esile šoki ja võimaldasid ohvri kiiresti maha murda.”

Lisaks lindudele küttisid röövlinnulaadsed saurused veel pterosauruseid, sisalikke, imetajaid ja teisi dinosauruseid, väidavad teadlased.

Sarnaselt tänapäeva kobrale rakendas Hiina dinosaurus tõenäoliselt mürgi kehasseviimise meetodit, mille käigus saaki esmalt hammustatakse ja siis kinni hoitakse. Seejärel võis elukas toksiinidega halvatud saagi osaliselt sulgedest puhastada ja tükeldada tagumiste hammastega, mis olid lühemad, laiemad ja lõikamiseks sobilikumad.