Cambridge’i ülikooli professor Simon Conway räägib maavälise elu teemalisel konverentsil, kuidas mõistuslikud võõr-eluvormid on väga tõenäoliselt arenenud maalastele sarnaselt ning seetõttu meenutavad välimuselt meid — neil on arvatavasti käed, jalad ja kehad, vahendab The Daily Telegraph.

Paraku on nad arenenud ka meie omadele sarnaste nõrkuste ja iseloomuvigadega, mistõttu võib tulnukate visiit Maale meile väga ohtlikuks kujuneda.

Evolutsioonilise paleobioloogi veendumus tähendab, et ulmefilmide nagu Star Trek või Tähesõjad loodud kujutelmas tulnukatest võib olla rohkem tõtt, kui oleksime osanud arvata.

Conway Morris usub, et kõige tõenäoliselt tärkab maaväline elu meie planeedile sarnasel planeedil, ning sealsed organismid koosnevad samasugustest biokemikaalidest. Evolutsiooniprotsess isegi vormib maavälise elu meiega sarnaseks, lisas ta.

“Raske on kujutleda evolutsiooni võõrastel planeetidel toimimas mingi muu printsiibi kui darvinismi alusel,” ütleb ta.

“Võimaluste arv on lõppude lõpuks märkimisväärselt piiratud. Ma ei usu, et tulnukas võiks olla mingisugune plönn. Kui tulnukad on olemas, on nad kujunenud täpselt samamoodi nagu meie. Neil peaksid olema silmad ja nad peaksid kõndima kahel jalal. Lühidalt — kui kusagil mujal üldse leidub mõistuslikku elu, on see meiega äärmiselt sarnane.”

Maavälised mõistuslikud olendid ei pruugi meid meenutada aga üksnes välimuselt, vaid ka iseloomuvigade poolest nagu ahnus, vägivaldsus ja kalduvus teistele olenditele kuuluvaid ressursse enda huvides pruukida, väidab Morris.

Tulnukad võivad ju siia tulla rahus, kuid samas võivad nad otsida elupaika ning võtta luba küsimata meie vett, mineraale ja kütust, räägib akadeemik Londoni teadusakadeemia Royal Society korraldatud konverentsil.

Samas usub Morris ka, et kuna suurem osa universumist on meist vanem, peaks maaväliste olendite evolutsioon meie oma edestanud olema ja meie peaksime olema nendega juba kontakti sattunud. Tema sõnul paistab väga sedamoodi, et peale meie polegi kusagil mujal kedagi mõtlemisvõimelist.

“Neil on viimane aeg platsi ilmuda”, ütleb ta. “Kosmoses on väga, väga vaikne. Kahtlaselt vaikne. Kus nad ennast siis peidavad? Isiklikult ei usu ma, et nad seal kusagil üldse olemas on”.

Morrise loeng on osa kahepäevasest konverentsist, mille raames arutavad eksperdid seda, kuidas avastada elu teistel planeetidel ja mida sellised avastused ühiskonna jaoks tähendada võivad.