Yorki ülikooli mumifitseerimisspetsalisti Joann Fletcheri sõnul tõi tema rühm Nofretete päevavalgele Luxoris Kuningate orus asuvast salajasest hauakambrist KV35.

Nofretetet, kelle nimi tähendab “kaunitar on tagasi tulnud”, on kaua peetud Vana-Egiptuse võimukaimaks naiseks. Tema haud leiti 14. sajandil e.Kr Egiptust valitsenud Tutanhamoni hauakambri lähedalt.

“Pärast 12 aastat Nofretete otsinguid oli see tõenäoliselt minu elu imelisim kogemus,” ütles Fletcher avalduses Discovery Channelile, kuid rõhutas, et muumia isik on esialgu tuvastatud siiski vaid suure tõenäosusega, mitte absoluutselt kindlalt.

Nofretete välimust teatakse Berliini Riigimuuseumis asuva värvitud lubjakivist büsti järgi.

Fletcher sattus tema hauale 2002. aasta juunis, avastades Nuubia paruka, mida naised kandsid Ehnatoni valitsusajal. Paruka lähedalt leiti kolm tuvastamata muumiat — kaks naist ja üks poiss.

Üks neist on arvatavasti Nofretete, kellel on büstist tuntud luigekael. Muumial on ka muid kokkulangevaid välistunnuseid, muuhulgas märgid kahest kõrvarõngast kummaski kõrvas, mida teadaolevalt kandsid vaid kaks Egiptuse kuninglikku naist.

2003. aasta veebruaris muumiat lähemalt uurides avastati tema ärarebitud paremast käest kuninglik skepter.

Discovery Channel näitab 17. augustil ekspeditsioonist kahetunnist saadet.