Ornitoloog Eve Mägi ütles ETAle, et lindude lõunasse minek sõltub nende bioloogilisest kellast, rändeinstinktist, toitumisvõimalustest ning tuulesuundadest, mis on väga olulised üle mere reisivatele lindudele. Näiteks Eesti tiirud talvituvad kõik Aafrika lõunatipus ja sealkandis elavad ka toonekured, kes lahkuvad alati augusti viimastel päevadel.

Sügisränne on väga pikaajaline, sest esimesed linnud alustavad minekuga juba juulis, kuid viimased lahkuvad alles siis, kui meri jäässe läheb. “Tavaliselt on ikka nii, et kõigepealt lendavad lõunasse Eestis pesitsevad linnud, ja need, keda näeb siin hilissügisel, on tulnud juba mujalt Skandinaaviast,” ütles Mägi.

Matsalu lahele jäävad viimastena vesikanad ehk laugud, kühmnokkluiged ja sinikaelpardid, kes tihti ka Eestisse talvituma püüavad jääda.

Mägi sõnul olid Eestis möödunud nädalavahetusel näha veel isegi üksikud suitsupääsukesi näha, kes ei olnud mingil põhjusel ära viitsinud lennata. “Eks see olegi üks suur riskimine, et kui õigel ajal lõuna poole ei lenda, siis riskid külmumisega,” ütles ta, lisades, et õnneks on praegu päeval veel küllaltki soe ja ööd on pääsukesed veetnud soojades lautades.

Tavaliselt jäävad Eestisse viimastena merelinnud ja marjadest toituvad suuremad linnud, kes kuni lumetulekuni leiavad söögipoolist puudelt ja põõsastelt.