Probleem pole siiski väga massiline — Ameerika Ühendriikides on teadaolevalt selle protisti ehk alglooma ohvriks langenud sel aastal kõigest kuus poissi, kuid ekspertide sõnul on probleem tõenäoliselt suurenemas, vahendas Novaator AP-d.

„Kahtlemata on tegemist probleemiga, millel tuleb teraselt silm peal hoida,” ütles tervisekaitseametnik Michael Beach. „Tegemist on amööbiga, kellele meeldib soojus. Kui järve vesi soojeneb, paljuneb ka amööb edukamalt. Karta on, et kliima soojenemine teeb elu tema jaoks veelgi lihtsamaks.”

Amööb nimega Naegleria fowleri on 1995 kuni 2004 aastani tapnud USAs 23 inimest. Üle maailma on teada mõnisada ohvrit alates selle protisti avastamisest 1960. aastail Austraalias.

Arizona osariigis elav David Evans ütles, et keegi ei teadnud, et ta poeg Aaron on selle amööbi küüsis, kuni ta 17. septembril suri. Probleemi tõsidusest polnud kellegil aimu, sest poiss kaebas vaid peavalu üle.

Pärast põhjalikke uuringuid jõudsid arstid probleemile jälile. Tõenäoliselt sai Aaron amööbi kõigest nädala eest nende kodu läheduses olevas Havasu järves ujudes.

Amööb elab järvepõhja settinud mudas. „Tõenäoline viis nakatuda on madalas vees liikudes setteid põhjast üles ajada ning seejärel vees kukerpalli teha. Nii on protistil lihtne ninna sattuda,” ütles Beach. „Edasi liigub amööb sihikindlalt aju suunas, hävitades teel ettejäävaid kudesid. Edasi jätkab ta hävitustööd ajurakke süües.”

„Sümptomiteks on kangus kaelas, külmavärinad ja peavalu. Hiljem võivad lisanduda ka hallutsinatsioonid ning käitumishäired,” lisas Beach.

Kord nakatunutel pole erilist pääsemislootust. Laboris on küll suudetud teatud rohtudega amööb peatada, kuid reaalselt on pääsenuid väga vähe, sest raviks ei jää lihtsalt aega. „Tavaliselt sureb nakatunu kahe nädala jooksul,” ütles Beach.

Teadlastel on amööbi kohta veel palju uurida. Näiteks ei ole teada, miks haigestuvad peamiselt lapsed ning poisid tunduvalt sagedamini kui tüdrukud. Beachi sõnul on üheks tõenäoliseks seletuseks, et poistele meeldib rohkem vees hullata ja kukerpalle teha, kuid see ei pruugi olla ammendav ja lõplik vastus.