Leping võimaldab osta COVID-19 vaktsiini kõigil ELi liikmesriikidel, samuti sisaldab see annetusi madalama ja keskmise sissetulekuga riikidele või ümbersuunamist teistesse Euroopa riikidesse. Lepingu alusel saavad liikmesriigid osta 300 miljonit AstraZeneca vaktsiinidoosi koos võimalusega soetada veel 100 miljonit doosi, mida jaotatakse proportsionaalselt elanike arvuga.

Komisjon jätkab sarnaste lepingute arutamist teiste vaktsiinitootjatega ning on lõpetanud ettevalmistavad kõnelused ravimifirmadega Sanofi-GSK 31. juulil, Johnson & Johnsoniga 13. augustil, CureVac'iga 18. augustil ja Modernaga 24. augustil.

Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni sõnul loodab komisjon, et „esimene ohutu ja tõhus COVID-19 vaktsiin näeb ilmavalgust 2020. aasta lõpus või 2021. aasta alguses".

AstraZeneca ja Oxfordi ülikooli koostöös välja töötatud vaktsiinikandidaat on jõudnud juba kliiniliste uuringute II/III etappi, pärast seda, kui I/II etapis saadi paljutõotavaid tulemusi seoses ohutuse ja immunogeensusega.

Tänane leping põhineb 14. augustil AstraZenecaga sõlmitud eellepingul, mida rahastatakse erakorralise toetuse rahastamisvahendist.

Selleks et kompenseerida tootjate võetud suuri riske, on eellepingutega ette nähtud, et liikmesriigid hüvitavad tootjale teatavatel tingimustel tekkinud kohustused. Vastutus jääb endiselt ettevõtetele.