BiotaP OÜ arendatavad metagenoomsed analüüsid võimaldavad kiiresti ja lihtsalt hinnata keskkonna „tervist" ning selle muutusi. Analüüsimisel lähtutakse spetsiifiliste mikroorganismide arvukusest ja mikrobioomi liigirikkusest mullas, puhtas vees, õhus, toidus jne.

BiotaP OÜ juhatuse liikme Sirli Sipp Kulli sõnul alustab laboris tööd Roche Leedu tarnitud uut tüüpi DNA sekvenaator, mis on Põhja- ja Ida-Euroopas esimene omataoline.

„Selle aparaadiga on äärmiselt lihtne ja käepärane määrata näiteks ühe bakteri terve genoomi järjestust vaid ühe tööpäeva jooksul, muutes nii kaasaegse molekulaarmikrobioloogia igamehe-teaduseks," selgitas Sipp Kulli. „BiotaP OÜ on üks väheseid ettevõtteid kogu maailmas, kes metagenoomseid testsüsteeme arendab. Uue laboratooriumi valmimine on loonud ettevõttele eeldused ka uute akrediteeritud sekveneerimisteenuste pakkumiseks. "

Labori rajamise maksumuseks kujunes 8 miljonit krooni, millest ligi 3,7 miljonit krooni saadi toetusena EASilt. Detsembris 2009 investeeris BiotaP OÜsse 4,7 miljonit krooni Eesti Arengufond koos erainvestoriga.

BiotaP OÜ eesmärk on luua uus metagenoomikal baseeruv metoodika keskkonnaseireks ja antropogeensete faktorite mõju analüüsiks. BiotaP viib läbi erinevaid baas- ja arendusuuringuid, kombineerides esmakordselt Eestis klassikalist ökoloogiat ja kaasaegset molekulaarbioloogiat keskkonnaprobleemide lahendamiseks. Ettevõtte esmaseks eesmärgiks on kirjeldada Eesti ja meie lähipiirkondade ökosüsteemide mulla metagenoomne "näpujälg", et luua keskkonnamonitooringu kvantitatiivne ja sertifitseeritav süsteem.