Ajakirja Anesthesiology oktoobrinumbris avaldatud uurimuses analüüsiti enam kui 18 000 patsiendi südameoperatsioonide tulemusi. Operatsioonid teostati aastatel 1993-2006 Clevelandi haiglas, vahendab Novaator LiveScience’i uudist.

Clevelandi haigla arstid Allen Bashour ja Daniel Sessler uurisid koos kolleegidega muude tegurite hulgas näiteks suremise tõenäosust, operatsioonile järgnenud südameinfarkte ja nakkusi.

“Kuu faasi mõju on tegelikult tüüpiline linnalegend,” ütleb Bashour. „Minu teada pole seda teaduslikult kunagi tõestada suudetud.” Arstid tahtsid aga levinud uskumust ümber lükata ka teaduslike meetoditega. Kuu faasi mõju operatsioonide tulemusele ei leitud.

Teadlased leidsid ka, et operatsiooni tulemust ei mõjuta kellaaeg, nädalapäev ega kalendrikuu. Eelkõige kontrollisid arstid, kas juulikuus reedeõhtusel ajal operatsioonile tulnud patsientidel läheb kehvemini kui märtsikuisel teisipäevahommikul noa alla sattujatel, sest sellist erinevust oleks võimalik põhjendada — reede õhtul võib personal olla kurnatum kui nädala alguses, juulis ja augustis aga saabuvad õpetavatesse haiglatesse uued ja vähemkogenud residendid.

“Meie uurimus näitas, et operatsioone võib sama edukalt sooritada igal kellaajal, päeval või kalendrikuul,” ütleb Bashour.