Ehkki teadlased teadsid varemgi, et miljardite aastate eest oli tähtede moodustumise protsess viljakam, on Herscheli teleskoop esimene, mis languse tempot mõõtma hakkab, vahendab AFP.

“Kolme miljardi aasta eest tekkisid galaktikates tähed viis korda kiiremini meile tänapäeval teadaolevast tempost,” räägib teadlane Steve Eales.

Ealesi sõnul võimaldas Herscheli teleskoobi infrapunatehnoloogia teadlastel näha varem kosmilise tolmu pilvedest varjatud galaktikaid, millest suurem osa olid spiraalseid nagu meie Linnutee.

Tähtede moodustumise protsessi uurimise eesmärgil mullu Maast 1,5 miljoni kilomeetri kaugusele orbiidile läkitatud teleskoop on suurim seni kosmosesse saadetud tähekiikritest.

Teadlased teadsid juba, et kümne miljardi aasta eest eksisteerisid galaktikad, mis tähti väga kiiresti vormisid, osutas Eales, kuid varasemad teleskoobid kümnest miljardist valgusaastast kaugemale ei näinud.

“Seni polnud me suutnud seda lünka täita. Herschel näeb tänu vaatlusteks rakendatavatele lainepikkustele aga järsku ka tervet hulka galaktikaid universumi lähipiirkondades, lähema kolme või nelja miljardi valgusaasta piires. Herschel täidab lünga meie kosmilises ajaloos,” ütleb Eales.

Tema sõnul annavad taolised tulemused mõista, et kui tingimused ei muutu, lakkab tähtede moodustumine ühel hetkel üldse. Teadlased ei tea protsessi aeglustumise põhjust.