Need fotod olid Hubble’ile esimesed pärast seda, kui teleskoop maikuise lennu ajal remonditi ning varustati lisaks kõigi teaduslike riistapuude parandamisele ja värskendamisele ka uue kaamera ja spektrograafiga, vahendab agentuur AFP.

Hämmastav liblikakujuline pilt on tehtud udukogust — kosmilise tolmu ja gaasi pilvest -, mille on loonud sureva, kunagi Päikesest viis korda suurema massiga tähe agooniaplahvatused.

Niinimetatud Liblika udukogu “tiivad” on NASA andmetel hoopis “mulksuvad gaasikatlad” temperatuuriga üle 20 000 kraadi, mis kihutavad läbi kosmilise ruumi 965 000 kilomeetrit tunnis.

“See on Hubble’i jaoks uue ajajärgu algus,” kinnitab NASA teadusmissioonide direktoraadi administraator Ed Weiler USA kosmoseagentuuri peakorterist Washingtonis. “Teleskoop tegi läbi totaalse muutumise, on nüüd märkimisväärselt võimsam kui kunagi varem ja varustatud tehnilise pargiga, mis peaks vastu pidama järgmise kümnendi.”

Hubble’i tehtud uute fotode seas on pildid ka massiivsest, kolme valgusaasta pikkusest gaasi ja tolmu sambast, kus lahvatavad ellu uued tähed.

Kõrvetav kiirgus ja tähtedelt pärinevate laetud osakeste vood andsid kuju Kiilu tähtkuju udukogus asuvale “tähesõimele”, mille kaugus Maast on 7500 valgusaastat. (Ühe valgusaasta pikkus on 9,5 triljonit kilomeetrit.)

Nähtava valguse spektris pildistatud kujutise ülemist osa valgustab selle kohal paiknevate jumitute kuumade tähtede kiirgus. Teisel pildil on infrapunakiirgusele nähtamatut sammast ja rohekat gaasi selle ümber peaaegu võimatu märgata, kuid seda paremini paistavad kätte samba sisemusse koondunud vastsündinud tähed ning suurtel kiirustel liikuvad ainepursked.

Tohutusuure, ligi 10 miljonit tähte sisaldava Oomega Kentauri kerasparve tuumast tehtud panoraamfotol on näha umbes 100 000 tähest koosnev värvikas maatriks.

Uued, valgustundlikumad aparaadid “suurendavad Hubble’i vaatlustõhusust märkimisväärselt,” kinnitab NASA.

Maikuised remonttööd jäävad tähistama NASA viimast mehitatud lendu 19 aasta vanuse kuid armastatud Hubble’i pardale.

Noorenduskuur kergitas teleskoobi uuele teaduslikule tasemele, mis võimaldab astronoomidel otsida kõige varajasemaid galaktikaid, muukida lahti tumeda aine ja tumeda energia saladusi ning kaardistada teiste Linnutee tähtede ümber aset leidvaid planeetide moodustumise protsesse.