Eksperdid kardavad, et haiguse vohamine võib võtta epideemia mõõtmed, sest muutuv seksuaalkäitumine on viimase paari aastakümnega kaasa toonud kõrivähi juhtumite hulga drastilise kasvu, vahendab meditsiiniuudiste portaal WebMD.

Suuseksi teel leviva HPV nakkuste kasvav hulk toob kaasa suu- ja neeluvähktõbede, kaasa arvatud kõri-, mandli- ja keelepõhja-kasvajate juhtumite hulga kasvu, ütleb Texase ülikooli meditsiiniteaduskonna Andersoni-nimelise vähikeskuse rindmiku-osakonna juhataja Scott Lippman.

Kahekümne aasta eest prepareeritud suu- ja neelukasvajate koeuuringud näitavad, et HPV-positiivseid oli toona vaid umbes 20%, ütleb Lippman. Tänapäeval on viirusesse nakatunuid hinnanguliselt 60% elanikkonnast.

"HPV-positiivsete suu- ja neeluvähkide protsent on tänapäeval palju suurem kui 20 aastat tagasi. See on reaalne tendents, ja just seetõttu, ning arvestades tõika, et suu- ja neeluvähki haigestunute arv kasvab masendava tempoga, ongi põhjust epideemia pärast muret tunda," ütleb ta.

Kunagi peeti selliste vähivormide ainsateks riskiteguriteks suitsetamist ja alkoholi kuritarvitamist, kuid enam pole see nii.

Ameerika vähiliidu meditsiiniala juhataja Otis Brawley väidab, et umbes pooled tänapäeval diagnoositud suu- ja neeluvähkidest paistavad olevat põhjustatud HPV-nakkusest.

"Viimase 20 aasta jooksul toimunud muutused seksuaalkäitumises, eriti selles osas, mis puudutab suuseksi, kasvatavad pea- ja kaelavähki nakatumise juhtumite hulka ning võimalik, et toovad kaasa ka muude vähivormide sagenemist," märgib ta.

Tema väitel on tõendeid, et suukaudne HPV-nakkus suurendab ka teatud söögitoruvähki haigestumise tõenäosust.

"Patsiendid, kes täna suu- või neeluvähiga meie poole pöörduvad, pole sellised, keda varem nende tõbedega seostasime - vanemaealised, suitsetavad ja paljude muude tervisehädade käes vaevlevad inimesed. Nüüd on tegu noortega, juhtivtöötajatega, täiesti teistsuguse seltskonnaga," ütleb Lippman.

Eksperdid on ühel nõul selles, et on ülioluline teha rahvale selgeks: suuseks ei tähenda automaatselt ohutut seksi. Sellist sõnumit võis mitmel pool kuulda HIV-epideemia algusaastatel ning üsna paljud, eriti teismelised, usuvad seda siiamaani.

Uuringud näitavad, et teismelised ei teadvusta tihti ilma kaitsevahenditeta suuseksiga kaasnevaid ohtusid, kaasa arvatud papilloomiviirusesse, klamüüdiasse ja gonorröasse nakatumise riske.

"Rahvatervishoiu seisukohalt on meie sõnum ülioluline," rõhutab Brawley.