Kentucky ülikooli psühholoog Nathan DeWall kolleegidega näitas nimelt, et just suurt kasvu mehed muutusid joobnuna laboratoorses võistluses fiktiivsele vastasele elektrilööke jagades eriliselt jõhkraks. Samas ei ilmutanud kerekamad härrad pärast alkoholivaba platseebojoogi kõrrikallamist mingeid ülemäärase raevukuse märke, vahendab Science News.

Purjus naistel ei tekkinud kaalule vaatamata erilist kihku sama katselise võistluse käigus vastasele elektrilööke jagada, teatas DeWalli töörühm veebruaris ajakirjas Journal of Experimental Social Psychology avaldatud uurimuses.

De Wall rõhutab, et suured mehed ei muutu viina mõjul mitte tingimata või alati jõhkraks. “Kahtlemata ei kao kusagile kiitsakad purjus peaga tülinorijad ega ka kerelt kogukad ja samas muheda meelega rüüpepruukijad,” ütleb ta.

Uued tulemused annavad aga mõista, et laias laastus kehtib reegel, et mida suurem kasv, seda suurem on joobega kaasnevate intsidentide ja kehavigastuste tõenäosus.

Tulemused klapivad teooriaga, mille pakkus välja California Santa Barbara ülikooli psühholoog Aaron Sell: et füüsiliselt muljetavaldava välimusega inimesed — enamasti mehed — ei saavuta jõu toel oma tahtmist isikutevahelistes vaidlustes, mistõttu nad kalduvad kergesti vihameelsusse ja tunnevad, et vajavad erikohtlemist.

“Ma oleksin pakkunud, et suurekasvulised mehed muutvad agressiivsemaks isegi kainena,” nendib Sell, oletades, et DeWalli töörühma rakendatud laboratoorsed meetmed ei pruukinud olla kainetel kerekatel meestel agressiivsete reaktsioonide esilekutsumiseks piisavalt ärritavad.

Uurijad on varem juba märganud, et suurt kasvu meestel on elu jooksul rohkem füüsilise agressiivsuse juhtumeid kui kellelgi teisel, märgib psühholoog Kesk-Lancashire’ ülikooli psühholoog John Archer. Alkoholi tarvitamine võib sellist käitumismustrit soodustada, kuid üldisem seos füüsilise suuruse ja vaenulike tendentside vahel pole samuti välistatud, ütles Archer.

DeWalli katsealuste rühma moodustasid 438 meest ja 442 naist, kes kõik pruukisid seltskondlikus läbikäimises alkoholi. Osalejate vanus küündis 21-st eluaastast 35-ni.