Suure vaevaga teenitud toit maitseb paremini

 (6)
Suure vaevaga teenitud toit maitseb paremini
Scanpix

Johns Hopkinsi ülikooli teadlaste uuring väidab, et see, kui palju mingi toidu saamise nimel vaeva nähakse, mõjutab hiljem toidu maitset.

Uurimus viitab, et kui näiteks šokolaadikoogi saamisel on keegi vähem vaeva näinud kui beebiporgandite nimel, siis valitakse söögiks porgandid. Selline valik langetatakse isegi juhul, kui tavaolukorras oleks otsustatud koogi kasuks, vahendavad ERR teadusuudised.

Kuigi uuringus pandi toiduga proovile tavalisi laborihiiri ja mitte inimesi, on teadustöö kaasautori Alexander Johnsoni arvates võimalik uuringu tulemusi üldistada ka inimkäitumisele.

“Põhimõtteliselt näitab meie uurimus, et kui sa pead mingi toidu saamise nimel rohkem pingutama, siis sa mitte ainult ei väärtusta seda toitu rohkem, vaid see isegi maitseb sulle paremini. Miks toidu maitse paraneb, on hetkel veel ebaselge, kuid vaieldamatult avaldab see mõju veel 24 tundi pärast toidu nimel tehtud pingutust,“kommenteerib Johnson.