Missiooni korraldajad kinnitasid laupäeval, et Atlantis on valmis alustama kauaoodatud parandusreisi Hubble'ile. Algav viies parandusreis on Hubble'i jaoks ka viimane, vahendab Eesti Päevaleht AP uudist.

Süstik Endeavour on samuti heas korras ning valmis õhku tõusma, kui Atlantis peaks reisil viga saama ja selle seitse astronauti on vaja päästa.

Ilmaennustajate sõnul stardib Atlantis suisa 80% tõenäosusega. Väga paljutõotavalt paistsid lood ka Hispaanias, kus on paik süstiku hädamaandumiseks. Esmaspäeval sajab seal vihma väga väikese tõenäosusega. Õhkutõusmine on veidi pärast kaht päeval ehk meie aja järgi kell kümme õhtul.

Atlantise meeskond teeb viis kosmosekõndi, et Hubble'ile installeerida uued kaamerad ja varustus ning parandada mõned katkised seadmed.

Reis pidi toimuma esialgu eelmises oktoobris, kuid orbiidi vaatlemisjaamas avastati ohtlik rike, mistõttu pandi reis ootele. „Atlantis on mõnda aega maal olnud, niiet meeskond ei suuda tõesti lendamist ära oodata. Loodetavasti teeme seda esmaspäeval," ütles reisi juht Mike Leinbach.

Viimati käisid astronaudid Hubble'il 2002. aastal. NASA tahab nüüd välja vahetada mõned vanad teleskoobi osad, nagu patareid ja güroskoobid, et see saadaks järgmise viie kuni kümne aasta jooksul jätkuvalt kosmosest uskumatuid pilte. Teadlased loodavad, et pärast uute seadmete paigaldamist on tehtavad pildid veelgi imelisemad.

Kokku läheb kosmosereis NASA-le maksma üle miljardi dollari.