Lähis-Ida keskkonnakaitsegrupp Maa Sõbrad on BBC teatel käivitanud maailma soolaseima veekogu päästmiseks ulatusliku kampaania “Laske Surnumerel elada”.

Keskkonnakaitsjate rühm korraldab fotokonkursi, et tõmmata üldsuse tähelepanu haruldaste taime- ja loomaliikidega järve ees seisvale ohule.

Surnumeri — maailma madalaimas punktis asuv soolane järv — on unikaalne. Selle pinnal on võimalik vabalt heljuda, see on tuntud oma tervendavate omaduste poolest ning on tõmbenumbriks turistidele nii Iisraelis kui Jordaanias.

Meri on aga keskkonnakaitsjate sõnul “suremas”, sest tööstus, põllumajandus ja majapidamised nii Iisraelis kui Jordaanias tõmbavad ära vee, mis merd toidab.

Maa sõpru esindav sultan Abdul Rahman ütles, et tänapäeva eluviisi mõjud Surnumerele on katastroofilised. “See ei väljendu mitte ainult meretaseme languses — ka Surnumere äärsed ökosüsteemid kannatavad. Vesi, mis vanasti mere läks, pumbatakse sellistesse linnadesse nagu Amman ja vesi ei pääse enam allavoolu Surnumerre, et toita elu Jordani jõe ääres,” ütles Abdul Rahman.

Tema sõnul langeb veetase meres praegu rohkem kui meetri võrra aastas, ohustades taimi ja linde. Iisraeli-Jordaania konflikt on muutnud Surnumere kaitse koordineerimise keeruliseks.

Jordaania keskkonnaministri Hazim el-Naseri sõnul on ainus lahendus pumbata merre vett Punasest merest, aga see projekt maksab miljardeid dollareid.