Tootevalikuid on mitu surnu eluajal salvestatud muusikast haudvaikuseni; välistatud pole ka näiteks elu parima Powerpoint-esitluse heliriba kasutamine, vahendab Discovery News.

Ettevõtte esindaja, kes eelistab esineda varjunime Undertaker („Surnumatja”) all, ütleb, et algust tehti umbes viie aasta eest.

„Idee sündis iseenda vältimatu saatuse üle juurdlemisest. Tol perioodil toimus drastiline langus vinüülplaadinõudluses, mina aga armastan seda tüüpi helikandjaid väga. Umbes samal ajal hakkasin aduma, et ega ma vist igipüsivaks ilmasambaks jääda ei saa. Sattusin lugema artiklit mehest, kes laskis oma tuha lähedaste rõõmuks ilutulestikurakettidesse pakkida. Mulle see mõte meeldis. Hakkasin mõistma, et surm nõuab küll tõsist vaagimist, ent seda saab teha ka lustlikul moel. Meie kontseptsioon pakub surematust läbi helide,” räägib ta.

„Tuhka ei kulu palju. Loomulikult on ükskõik milline kõrvalaine vinüülplaadis reeglina äärmiselt ebasoovitav. Muidugi rikub väike protsent tuhka helikvaliteeti, põhjustades prakse ja sahinaid, ent see ju ongi „vaospüsimise” mõte ja tõestus sellest. Seepärast kasutame iga plaadi valmistamiseks vaid väga väikese osa kogu inimtuhast.”

Plaadile võib salvestada kõnet või muid helindeid, omaenda muusikat, luulet jne, isegi sõnadest või lausetest koosnevaid suletud „silmuseid”. Kettale võib lugeda oma testamendi või salvestada lemmik-muusikapala. Ümbrisele võib panna eluajal tehtud fotosid kadunukesest, joonistusi, tekstidokumente, märkmeid, professionaalse kunstniku maalitud portree või koguni autoportree.

Kõige odavama tuhavinüüli saab kätte umbes 30 000 krooniga.

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!