Riigi Ilmateenistuse sünoptik Helve Meitern selgitas Fortele, et juuni lõpu Euroopa kuumalaine jõudis küll meieni, kuid seda oli kuuvahetusel tunda vaid paaril päeval (30.06; 01.07) ning sedagi märkimisväärselt nõrgenenuna.

Praegune Lõuna-Euroopa kuumalaine samuti meieni ei jõua. "Põhja-Euroopa kohale on pöörlema jäänud kõrgele atmosfääri välja arenenud madalrõhkkond. Samal ajal on Vahemere ümbruseskõrgrõhuala. Mõlemad on piisavalt jõulised, et mitte taganeda ja nii püsib ühte sorti ilm mingis piirkonnas pikemat aega. Seda nimetatakse meteoroloogias "blokinguks"," selgitas Meitern.

Nende kahe rõhuala vahel asuv tugev läänevool kannab jahedust meie regiooni ning rõhuerinevuste tõttu ei pääse Aafrikast tulnud kuumus lähiajal ei Lääne- ega Kesk-Euroopasse, rääkimata Põhja-Euroopast, vaid suundub üle Vahemere ja Musta mere itta. "Nii ongi Maarjamaal oodata lähinädalal jahedapoolset ilma, küll aga väheneb uuel nädalal sajuvõimalus," ütles Meitern.

See, et Lääne-Euroopa kuumalained meieni ei jõua, on sünoptiku sõnul üpris tavaline. "Sagedamini jõuavadki Eestisse kuumalained otse Vahemere äärest ja Venemaa lõunapoolsetelt aladelt. Lääne-Euroopast ulatub väga soe meieni harvem," sõnas Meitern.