Austraalia viljakusekspert on avaldanud muret, et hämmastavad uuringutulemused võivad inspireerida võimalikke lapsevanemaid oma tulevase lapse sugu kontrollima.

Inglismaal asuva Liverpooli Troopilise Meditsiini Kool leidis, et suitsetajate seas on naissoost järeltulijate arv drastiliselt suurem. Ajavahemikus 1998 — 2003 läbi viidud 9000 rasedusjuhtumi analüüs näitas, et naistel, kes raseduse ajal suitsetasid, oli kolmandiku võrra vähem võimalusi poisslapse emaks saada. Kui ka isa suitsetas, kahanesid võimalused peaaegu poole võrra.

Tulemused väidavad, et tulevased emad, kes on passiivsed suitsetajad, saavad samuti tõenäolisemalt tütre emaks.

Teadlased arvavad, et sigarettides olevad kemikaalid nagu nikotiin, takistavad meesoost kromosoome kandvail seemnerakkudel munarakku viljastada.

Uuringute juht professor Bernard Brabin ütles Inglismaa ajalehele The Independent, et et tulemused tõstatasid tõsiseid küsimusi suitsetamise mõjust rahvastiku tasakaalule. „Sõnum on selge: kui te tahate, et teil oleksid suuremad võimalused poisslapse saamiseks, ärge suitsetage raseduse ajal,” ütles professor Brabin.

Austraalia ekspert dr Anne Clark ütles, et juba varem teati, et meessoost embrüod on vähem jõulised kui naissoost ning nende rasedus võib kergemini katkeda. „Viljastub rohkem meesoost järglasi, kuid seda nõrkust arvestades sünnib neid võrdsel arvul,” ütles dr Clark. „Kuid me ei olnud teadlikud asja seotusest suitsetamisega.

Clarke’i arvates on uuringu tulemused lummavad, kuid ta muretseb, kas see võiks innustada tüdruklast soovivaid vanemaid suitsetama. „Kui inimesed usuvad, et suitsetamine toob neile selle, mida nad tahavad, siis nad eksivad,” ütles dr Clark. „Kui isa suitsetab selleks, et tütart saada, saab see tütar neli korda tõenäolisemalt vähi, kui siis, kui ta ei oleks suitsetanud. Emal tuleb kolm korda tõenäolisemalt seista silmitsi viljakusprobleemidega ning kaks korda enam karta raseduse katkemist.”