Hollandi Leideni ülikooli uurijate töörühm Diana van Heemsti juhtimisel jaotas 569 hea tervise juures katsealust kolme rühma vastavalt sellele, kas glükoosi osakaal nende vereanalüüsis pärast söömaaega oli madal, keskmine või kõrge. Samuti hõlmati katsesse 33 diabeetikut, kelle vere glükoosisisaldus oli veelgi suurem, vahendab New Scientist.

Seejärel paluti 60 sõltumatul hindajal vaadata katsealustest tehtud fotosid ja teha oletusi nende ea kohta. Ajakirjas Age avaldatud uurimuse tulemused näitavad, et kõrgem suhkrutase muutis inimesed näiliselt vanemaks isegi pärast muude välimust mõjutavate tegurite nagu tegelik vanus, suitsetamine ja ohter päevitamine arvessevõtmist.

Suurim lõhe madalaima glükoosimääraga rühma ja diabeetikute tajutud ja tegelike vanuste vahel oli aasta ja seitse kuud. Keskeltläbi arvati 59,6-aastase inimese vanuseks 62,2. Aga isegi nende hulgas, kes diabeeti ei põdenud, ilmnes üheaastane erinevus madalaima ja kõrgeima glükoositasemega rühmade tajutud vanuste vahel. Üldiselt hinnati vanust viie kuu võrra kõrgemaks iga täiendava 0,18 grammi glükoosi kohta vereliitris.

“Kehas toimuvad protsessid on inimestele näkku kirjutatud,” osutab projekti kaasjuht, Ühendkuningriigis Sharnbrookis tegutseva uurimisettevõtte Unilever Research esindaja David Gunn.